Το σχέδιο για την αντιμετώπιση των κορονοπάρτι στις πλατείες – Στον “αέρα” οι μετακινήσεις το Πάσχα

Συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, με αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών το Πάσχα.

Να τελεστούν δηλαδή κάποιες ακολουθίες όπως της Αποκαθήλωσης, του Επιταφίου και της Ανάστασης σε εξωτερικό χώρο με αποστάσεις μάσκες και όλα τα υγειονομικά μέτρα, ενώ σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές τέθηκε το ενδεχόμενο φέτος το Πάσχα να ψαλεί το Χριστός Ανέστη λίγο νωρίτερα απ’ ότι συνήθως.

Όλα αυτά θα συζητηθούν στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου όπου θα ακολουθήσουν σύμφωνα με πληροφορίες και οι ανακοινώσεις από την πλευρά της εκκλησίας.

«Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε ένα συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προληπτική και όχι κατασταλτική επέμβαση της αστυνομίας για τα κορονοπάρτι

Αυτό που επισημαίνουν στην κυβέρνηση είναι ότι μία μαζική αστυνομική παρέμβαση θα οδηγούσε σε επεισόδια και σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Αυτό που αναζητείται είναι ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, χωρίς να πυροδοτηθεί κάποια εστία έντασης.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο που εφαρμόστηκε στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι, όπου αστυνομικοί της ομάδας ΟΔΟΣ περιφρουρούν από νωρίς το σημείο, θα επεκταθεί, εφόσον αυτό απαιτηθεί, σε άλλες μεγάλες πλατείες των αστικών κέντρων της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της επέκτασης του σχεδίου της πλατείας Βαρνάβα, θα ενταθεί η προσπάθεια εντοπισμού διοργανωτών, όπου αυτοί υπάρχουν.

«Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αυτό επιδιώκουν. Επεισόδια και κλεφτοπόλεμο με την Αστυνομία. Είχαμε ζήσει ακριβώς το ίδιο και στις αρχές του καλοκαιριού του 2020 στην Αγία Παρασκευή και σε άλλες πλατείες. Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος είναι η κοινωνική απομόνωση τέτοιων συμπεριφορών. Η πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα. Βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας. Πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη για να μην έχουμε πισωγύρισμα», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Όσον αφορά στην εστίαση και στην επαναλειτουργία του κλάδου, όλα δείχνουν ότι η κίνηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά την πασχαλινή περίοδο. Με πιθανότερη ημερομηνία τη 10η Μαΐου και με αυστηρά μέτρα προστασίας. Όπως η αποκλειστική χρήση εξωτερικών χώρων και οι σαφείς αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των διασωληνωμένων – Απομακρύνεται το ενδεχόμενο για Πάσχα στο χωριό

Οι εικόνες που καταγράφονται τα τελευταία βράδια σε πολλές πλατείες σε όλη τη χώρα, εικόνες ακραίου συνωστισμού χωρίς αποστάσεις και μάσκες, ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των διασωληνωμένων που έφτασαν σήμερα τους 847, αλλά και το ρίσκο της εξόδου τη Μεγάλη Εβδομάδα προς την περιφέρεια προβληματίζουν τους λοιμωξιολόγους και απομακρύνουν το ενδεχόμενο για Πάσχα στο χωριό.

Οι πλατείες έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης. Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, στο Περιστέρι, αλλά και τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, του Ψυρρή

To αδιαχώρητο επικράτησε για άλλο ένα βράδυ στη Αιμίλιου Βεάκη στο Περιστέρι. Εκατοντάδες κυρίως νέοι διασκέδασαν με ένα ποτό στο χέρι χωρίς μάσκες και κανένα μέτρο προστασίας.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες ανέβηκαν πάνω στα αυτοκίνητα και χόρευαν σα να μην υπάρχει αύριο. Άλλοι είχαν βάλει στη διαπασών τη μουσική και μάρσαραν μέσα στο πλήθος. Κάτοικος της περιοχής τους κατέβρεξε από το μπαλκόνι του σπιτιού της.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε ξανά στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Ο συνωστισμός ήταν τόσο μεγάλος με αποτέλεσμα να κλείσουν όλοι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία.

Για ακόμη μια μέρα τα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου κλήθηκαν να καθαρίσουν από νωρίς το πρωί όλα τα σκουπίδια που άφησαν πίσω τους οι νεαροί.

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία δέχονται αφόρητη πίεση ενώ το τρίτο κύμα της επιδημίας στη χώρα πλήττει τις νεότερες ηλικίες με το 76% των ασθενών να είναι από 18 έως 64 ετών.

Εντελώς διαφορετική η εικόνα τις τελευταίες τρεις νύχτες στην Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι όπου από νωρίς το απόγευμα η αστυνομία περιφρουρεί την περιοχή.

Δικογραφία σχηματίζεται από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών σε βάρος ενός 55χρονου που φέρεται να ήταν ο dj στο πάρτι που διοργανώθηκε το βράδυ της παρασκευής στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Δημήτρης Γκάτσιος, Μάριος Κωνσταντινίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος