Το παρασκήνιο της σύλληψης του Γιάννη Λαγού

Έξι μήνες μετά την ιστορική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να καταδικάσει σύσσωμο το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής για την εγκληματική δράση της, ήρθε η ώρα του Γιάννη Λαγού να εκτίσει την ποινή του. Η σύλληψή του έγινε την Μ. Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Γιάννη Λαγό ξεκίνησε με την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άρση της ασυλίας του.

Άμεσα κινήθηκαν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές. Εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του καθώς και «ερυθρά αγγελία», ώστε να εντοπιστεί και να συλληφθεί αν βρισκόταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνελήφθη από άνδρες της Interpol έξω από το σπίτι του στις Βρυξέλλες.

Ο καταδικασμένος σε 13 χρόνια και 8 μήνες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είχε διαφύγει στις Βρυξέλλες λίγο πριν πέσει η αυλαία της δίκης της Χρυσής Αυγής για να αποφύγει τη σύλληψη. Η καταδικαστική άλλωστε απόφαση ήταν χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα και η φυλακή ήταν για εκείνον μονόδρομος.

Με τον κλοιό να σφίγγει γύρω του, ο Γιάννης Λαγός εμφανίστηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας σε κέντρο Covid του ευρωκοινοβουλίου καθώς είχε δηλώσει ότι θα ταξίδευε τη Μ. Τετάρτη για τη Νορβηγία. Λίγο αργότερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε υπερψηφίσει την άρση της ασυλίας του ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής με 658 ψήφους υπέρ και 25 κατά.

Ο Γιάννης Λαγός είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αιματηρές και βίαιες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου. Ήταν ένας από τους αποδέκτες των μηνυμάτων τη βραδιά της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ενώ βρισκόταν πίσω από τον άγριο ξυλοδαρμό των Αιγύπτιων ψαράδων.

Χρησιμοποιώντας όλα τα νομικά μέσα είχε στραφεί κατά των μελών του δικαστηρίου εξαπολύοντας μύδρους σε βάρος τους και απειλώντας τους με όλους τους τρόπους.

Ο χρόνος έκδοσής του θα εξαρτηθεί από το αν ο ίδιος θα προβάλλει αντιρρήσεις στο ένταλμα σύλληψής του.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά, Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος