Το ert.gr παρουσιάζει την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”

Πρόκειται για μια από τις πλέον δραστήριες ομάδες εθελοντών στην Ελλάδα, με πολλές δράσεις και σε πολλά διαφορετικά θεματικά επίπεδα, με σημαντική απήχηση στην κοινωνία. Για όλα αυτά μίλησε στο ert.gr ο Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”.

Το ert.gr παρουσιάζει την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”-Πότε ιδρύθηκε ο Τόπος και ποιο το πεδίο συγκρότησής του;

“Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, είναι μια ανοιχτή κίνηση πολιτών, δεν εξαρτάται από κανένα πολιτικό φορέα και αποτελεί σημείο επαφής υπεύθυνων ανθρώπων, οι οποίοι μέσω της εθελοντικής προσφοράς επιδιώκουν:

  • την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών σε θέματα
  • προστασίας του περιβάλλοντος
  • την ανάδειξη των οικολογικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική και την πολιτική τους διάσταση.

Μέσα από επιλεγμένες δράσεις, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, την ποιότητα του βιοτικού μας επιπέδου, την ποιότητα των υπηρεσιών που μας παρέχονται από το κράτος ή οποιονδήποτε άλλο φορέα, επηρεάζουν όμως την ποιότητα της ζωής μας και την αξιοπρέπειά μας.

Το ert.gr παρουσιάζει την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”Επίσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προσπαθούμε, με κάθε πρόσφορο μέσο, να πληροφορήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να συσπειρώσουμε τους πολίτες απέναντι σε φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.

Η ΕΟΔνΠ αρνείται να οργανωθεί στη βάση ενός κλασικού συλλόγου, σωματείου ή ΜΚΟ και δεν διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο και γραφεία.

Τα μέλη της είναι ισότιμα, δεν υπάρχουν οργανωτικά επίπεδα και μόνιμος διαχωρισμός καθηκόντων. Η ομάδα είναι ανοιχτή σε κάθε ευαισθητοποιημένο συμπολίτη που θα ήθελε να πάρει μέρος στις πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις της. Μέλος της Ομάδας θεωρείται ο/η πολίτης που συμφωνεί με τις γενικές αρχές της και ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ στη λήψη και στην εκτέλεση των αποφάσεων. Ολιγομελείς επιτροπές, που εναλλάσσονται, συντονίζουν τις δραστηριότητες της ομάδας. 

Το ert.gr παρουσιάζει την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”Τα μέλη της αγωνίζονται να χτίσουν μια κοινωνία, η οποία θα αποκλείει κάθε είδος φυλετικής ή εθνικής διάκρισης. Μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, περιορισμούς ή προτιμήσεις με βάση τη φυλή, το χρώμα, την καταγωγή ή την εθνική προέλευση. Kαταδικάζουν την περιφρόνηση απέναντι σε συνανθρώπους μας που έχουν διαφορετικά φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά απ’ ό,τι οι υπόλοιποι πολίτες και θεωρούν πως όλοι οι άνθρωποι είναι ισότιμοι μεταξύ τους. Σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό ή οποιονδήποτε άλλο τομέα της δημόσιας ζωής.

Η ΕΟΔνΠ έχει μηδενικό budget,  αρνείται να διαχειριστεί χρήματα ή να δεχτεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση. Οι υλικές ανάγκες των δράσεών της καλύπτονται ή από τα ίδια της τα μέλη ή από τη διάθεση των απαιτούμενων μέσων από τρίτους. Όλες οι δράσεις της «στεγάζονται» στον ιστότοπο www.otoposmou.gr

Πάγια αρχή της ΕΟΔνΠ είναι η πολιτική της ανεξαρτησία, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί ως “κόρην οφθαλμού”.

Το ert.gr παρουσιάζει την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”-Ποιες δράσεις έχει επιλέξει μέχρι σήμερα;

“Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος» (εθελοντική πυροπροστασία του Ολύμπου από το 2008)

Διόδια

Κοινωνικό Παντοπωλείο από το 2011 (142 οικογένειες κάθε μήνα)

Κοινωνικό Φαρμακείο (500 αποδέκτες, 76 γιατροί/φαρμακοποιοί  εθελοντές)

Κοινωνικό Ιατρείο

Χωρίς Μεσάζοντες

Χριστουγεννιάτικο χωριό του Κόσμου (27.000 επισκέπτες, αντί εισόδου τρόφιμα)

Θερινός δωδεκάλογος 2015 (30 πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι (αντί εισόδου τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο)

Κόντρα στο ρεύμα / Λογαριασμοί ΔΕΗ και χαράτσι

Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά

Και πολλές άλλες μικρότερες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα”.

Το ert.gr παρουσιάζει την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”-Πώς βλέπει ο Τόπος τη συμμετοχή του στο κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες” και ποιος είναι ο απολογισμός από τη μέχρι στιγμής συμμετοχή του;

“Η ομάδα έχει πραγματοποιήσει συνολικά 55 δράσεις διάθεσης προϊόντων πρώτης ανάγκης Χωρίς Μεσάζοντες σε 6.548 μοναδικούς παραλήπτες, στους οποίους αντιστοιχούν περισσότερες από 8.000 οικογένειες, δηλαδή το 45% του πληθυσμού της πόλης της Κατερίνης. Έχουν διατεθεί περισσότεροι από 1.000 τόνοι προϊόντων όπως λάδι, αλεύρι, ρύζι, πατάτες, κρεμμύδια, φασόλια, ρεβίθια, φακές, απορρυπαντικά κ.λπ. σε τιμές που αγγίζουν ακόμη και το 50% των τιμών των σούπερ μάρκετ.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να προχωρήσει, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, στη νομιμοποίηση των αγορών “Χωρίς Μεσάζοντες” και στη νομική προστασία του κινήματος. Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας οργανώνει το επόμενο Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015, την 55η διανομή και με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζει πως, όταν υπάρχει πολιτική βούληση, αλλαγές νόμων για την ενίσχυση των αδύναμων λαϊκών στρωμάτων μπορούν να γίνουν ακόμη και με… κλειστές τις τράπεζες!”.

Το ert.gr παρουσιάζει την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”-Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει τον Τόπο;

 “Μόνο η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ομάδα είναι -κατά την ταπεινή μου γνώμη- ένα μοναδικό σχολείο με τεράστιες δυνατότητες για την κοινωνία. Η ομάδα οργανώνει δράσεις με υποδειγματικό τρόπο, χωρίς χρήματα, για τις οποίες η τοπική αυτοδιοίκηση θα είχε ξοδέψει έναν σκασμό λεφτά! Η προβολή των ομάδων αυτών θα οδηγήσει περισσότερους πολίτες στους κόλπους τους”.

Το ert.gr παρουσιάζει την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”-Ποια ήταν μέχρι σήμερα η στήριξη της κοινωνίας και η ανταπόκρισή της στις πρωτοβουλίες σας;

“Ένα μόνο παράδειγμα: Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου 2014.

Λειτούργησε επί 3 συνεχόμενες εβδομάδες και είχε συνολικά 27.000 επισκέπτες, μεταξύ αυτών 4.000 μαθητές. Τα πάντα ήταν δωρεάν. Ακόμη και το φαγητό. Οι επισκέπτες όφειλαν να φέρουν 1-2 κιλά τρόφιμα για το Παντοπωλείο. Τα υλικά διατέθηκαν δωρεάν από 152 τοπικές επιχειρήσεις και η λειτουργία του βασίστηκε στη συμμετοχή 485 εθελοντριών και εθελοντών. Κάθε μέρα χρειάζονταν 65 άτομα σε 23 διαφορετικά πόστα εργασίας. Αυτό και μόνο αποδεικνύει την ανταπόκριση της κοινωνίας”. 

Το ert.gr παρουσιάζει την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”-Ποια ήταν η στάση οργανωμένων φορέων (κρατικών, αυτοδιοικητικών, κ.λπ.) στις πρωτοβουλίες σας;

“Πάλι το παράδειγμα του Χριστουγεννιάτικου Χωριού: Ο Δήμος δεν ήρθε να πάρει ούτε τα σκουπίδια!”.

Ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) στην ιστοσελίδα της: http://www.otoposmou.gr/

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος