Το επόμενο διάστημα η προκήρυξη διαγωνισμού για προμήθεια 750 νέων λεωφορείων

750 σύγχρονα νέα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα προμηθευτεί το επόμενο διάστημα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη η διαγωνιστική διαδικασία η οποία “τρέχει” από το Υπουργείο Μεταφορών με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες.

Τα πρώτα οχήματα θα φτάσουν στη χώρα μας το πρώτο 7μηνο από τη στιγμή της υπογραφής της εν λόγω σύμβασης. 400 από αυτά θα μπουν στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ πιο συγκεκριμένα τα 170 θα είναι ηλεκτρικά, τα 180 φυσικού αερίου και τα υπόλοιπα 50 λεωφορεία πετρελαιοκίνητα. Τα 350 που προορίζονται για τη Θεσσαλονίκη, θα είναι 150 ηλεκτρικά, 150 λεωφορεία φυσικού αερίου και 50 πετρελαίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 420 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Το επόμενο διάστημα η προκήρυξη διαγωνισμού για προμήθεια 750 νέων λεωφορείων

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο ήρθε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και απέσπασε δέσμευση για χρηματοδότηση του 75% του προϋπολογισμού για τα λεωφορεία φυσικού αερίου και για τα ηλεκτρικίνητα. Εξαιρούνται από τη χρηματοδότηση τα ντιζελοκίνητα λεωφορεία. Το ΕΣΠΑ θα αποδεσμεύσει περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αναμένεται η διεξαγωγή διαγωνισμού για τα 92 σύγχρονα λεωφορεία που πρόκειται να προμηθευτεί ο ΟΑΣΑ και θα αντικαταστήσουν μέρος του στόλου της Αθήνας.

Το επόμενο διάστημα η προκήρυξη διαγωνισμού για προμήθεια 750 νέων λεωφορείων

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2018 η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής την προμήθεια 92 σύγχρονων αστικών λεωφορείων για την Αθήνα, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για 20 οχήματα 12μετρα µε κινητήρα diesel, 60 οχήματα επίσης με κινητήρα diesel, 18µετρα (αρθρωτά), και 12 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία χαµηλής κατανάλωσης ενέργειας που να διαθέτουν αυτονοµία κίνησης καθώς και συνοδευτικό εξοπλισμό και υποδομές που είναι αναγκαίες για την υποστήριξη της λειτουργίας τους.

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος