Κοντά σε «διευκολύνσεις» οι εμβολιασμένοι (video)

Αλλάζουν για άλλη μία φορά τα δεδομένα στην καθημερινότητά μας από τη Δευτέρα. Οι εμβολιασμοί «τρέχουν» με γοργούς ρυθμούς καθώς έχουν ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια -περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένοι- και τα περιοριστικά μέτρα μέρα με τη μέρα αίρονται.

Μετά τη μάσκα που ήδη σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός δεν είναι υποχρεωτική τη σκυτάλη παίρνουν η απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα self tests.

 Ποιες αλλαγές έρχονται στη ζωή μας από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου

 Καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας.

  • Καταργούνται τα υποχρεωτικά self tests για εργαζόμενους και αθλούμενους σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Αυξάνεται στην εστίαση ο αριθμός ανά τραπέζι σε 10 άτομα από 6
  • Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα για τους εξωτερικούς χώρους
  • Στις οργανωμένες παραλίες ανά 1000 τμ μπορούν να βρίσκονται έως 120 άτομα

Παράλληλα, οι πλήρως εμβολιασμένοι έρχονται ένα βήμα πιο κοντά σε κάποιες «διευκολύνσεις» που αναμένεται να ανακοινωθούν στο επόμενο 24ωρο.

Οι ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν τμηματικά και μάλιστα με το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, άλλωστε εδώ από την ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης προσδιόρισε τη Δευτέρα ως το σχετικό ορόσημο.

Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι εμβολιασμός και όχι περιορισμός.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα ακολουθήσει τις προτάσεις της επιτροπής βιοηθικής που προβλέπει μια κλιμάκωση στις πρωτοβουλίες για αύξηση στον ρυθμό του εμβολιασμού.

Καταρχάς θα ενταθεί η εκστρατεία πειθούς για κατηγορίες των πολιτών που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί για διαφορετικούς λόγους:
-Κατάκοιτοι συμπολίτες μας
-Ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως οι Ρομά
-Και οι μετανάστες που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας

Το δεύτερο στάδιο είναι η ενθάρρυνση των επιφυλακτικών πολιτών με την παροχή κινήτρων ή διευκολύνσεων όπως χαρακτηρίζονται.

Ουσιαστικά την υπενθύμιση ότι με τον εμβολιασμό επανακτώνται τα δικαιώματα που η καραντίνα μας έχει στερήσει.

Η κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι η μεγαλύτερη ελευθερία στην πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για εμβολιασμένους.

Φαίνεται πως θα δημιουργηθούν δυο ταχύτητες.

Καταρχάς θα δίνεται στους επιχειρηματίες η δυνατότητα να δέχονται στα καταστήματα τους αποκλειστικά εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει με έλεγχο της σχετικής πιστοποίησης μέσω ειδικής εφαρμογής.

Σε αυτήν την περίπτωση η λειτουργία θα γίνεται με αυξημένη πληρότητα.

Η άλλη ταχύτητα θα είναι τα καταστήματα που θα είναι ανοιχτά και για μη εμβολιασμένους. Στην προκειμένη περίπτωση θα παραμείνουν σε ισχύ τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και αφορούν στον αριθμό των πελατών, τη χρήση μάσκας κλπ.

Η μετάλλαξη Δ

Ενώ η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας βελτιώνεται συνεχώς, η παγκόσμια ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ του κορονοϊού εντείνεται. Μετά τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ για συνέχιση της χρήσης μάσκας από εμβολιασμένους, η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συνιστά προσοχή σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο της νέας μετάλλαξης, όπως η Κρήτη και συνέχιση των μέτρων προφύλαξης.

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, επισημαίνει: «Θα πρέπει να περιμένουμε 15 ημέρες με ένα μήνα για να δούμε αν αυτή η μετάλλαξη παραμείνει τοπικά σε ορισμένες περιοχές ή αρχίσει να αυξάνεται σε ποσοστό, να αποκτήσει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα» + 02:00 Χρειάζεται συνεχώς επιδημιολογική επαγρύπνηση για να πάρουμε ανάλογες αποφάσεις για τη μάσκα».

Ο Γιάννης Τούντας καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει ότι: «Θα διαδοθεί και στην Ελλάδα, δεν θα το αποφύγουμε, θα επικρατήσει».

Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου θα τεθούν πλέον σε εφαρμογή οι πρώτες «ελευθερίες» των πλήρως εμβολιασμένων που δεν υποβάλλονται σε self test ούτε για την εργασία ούτε αν θέλουν να αθληθούν σε γυμναστήριο. Οι επόμενες ανακοινώσεις αναμένεται να αφορούν την πρόσβαση στην εστίαση και θα κριθεί αν θα υπάρξουν covid free εστιατόρια.
Σε αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων είναι και ο χώρος του ποδοσφαίρου.

Σε αποκλειστική του δήλωση στην ΕΡΤ, ο Νίκος Βασιλάρας, διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τονίζει ότι: «Οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι τα γήπεδα θα ανοίξουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και αυτό θα αφορά μόνο εμβολιασμένους φιλάθλους. Προετοιμαζόμαστε για τη νέα πραγματικότητα τόσο για τα διαρκείας όσο και για τα απλά εισιτήρια».

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23.815 τεστ, 236 νέα κρούσματα, 231 διασωληνωμένους, 18 θανάτους.

Κι ενώ τα μέτρα προφύλαξης σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό συνεχίζουν να είναι σε ισχύ, περισσότερα από 3000 άτομα μαζεύτηκαν χθες βράδυ στην παραλία της Πάτρας και γλέντησαν μέχρι αργά με άφθονα ποτά και βεγγαλικά, θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη ισορροπία της επιδημιολογικής κατάστασης.

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι από τις 30 Ιουνίου όλοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Ρωσία θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test. Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους τουρίστες από τη Ρωσία, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.
Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Στέλιος Σωτηρόπουλος, Ειρήνη Κυρίτση, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος