Θωράκιση συνόρων για ανάσχεση κύματος μεταναστών-Μέτρα σε στεριά και θάλασσα-Σύσκεψη στο Μαξίμου (video)

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές για να αποτραπεί νέο τεράστιο κύμα μεταναστών και προσφύγων καθώς ο Ερντογάν αποφάσισε εκβιάζοντας να ανοίξει τις πύλες προς τη Ευρώπη. Τα μέτρα ασφαλείας μεγιστοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό στον Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού. “Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί παράνομες εισόδους και να υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων στη Συρία”, είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός. Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό συγκαλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό συγκαλεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Σε ενημέρωση ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της, προχώρησε ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Σαρλ Μισέλ, τον Εμμανουέλ Μακρόν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

“Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα”, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και είναι μια χώρα ασφαλής, έστειλε σήμερα από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδος, όπου έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός μεταναστών-προσφύγων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή το μεσημέρι, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ  επισκέφτηκαν την Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού, προκειμένου να επιθεωρήσουν τα μέτρα επιτήρησης κατά μήκος των συνόρων στο νομό Έβρου, τα οποία ενισχύονται με σκοπό την αποτροπή των παράνομων εισόδων προς την Ελλάδα.

Βρισκόμαστε εδώ στη Μυτιλήνη μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για να τονίσουμε «την απόφαση αλλά και την αποφασιστικότητά να προστατεύσουμε στο μέγιστο βαθμό τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας» διακήρυξε από τη Μυτιλήνη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, που βρίσκεται στο νησί συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και άλλους ανώτατους αξιωματικούς.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης, με θέμα την προοπτική αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών το αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Πλακιωτάκης σε δήλωση του ανέφερε ότι «ενισχύονται με επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό οι λιμενικές υπηρεσίες του λιμενικού σώματος, κάτι το οποίο θα αυξήσει και θα αναβαθμίσει και την επιχειρησιακή του λειτουργία, αλλά κυρίως την αποτελεσματικότητά του στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα είναι εθνικής σημασίας ζήτημα. Αυτή την ώρα απαιτείται ομοψυχία από όλους μας. Θα πρέπει όλοι – ο καθένας από την πλευρά του, να συνδράμει στην αντιμετώπισή του, πέρα από προσωπικές πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες».

Ενίσχυση φύλαξης των συνόρων

Αρχικός στόχος να σφραγιστεί ο Έβρος απόλυτα απ’ άκρη σε άκρη, τόσο με αστυνομικές αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις εντός της μεθορίου.

Ενίσχυση περιπολιών με πολλαπλάσιο αριθμό ανδρών του στρατού ξηράς, εφοδιασμένοι και με ειδικές συσκευές για τις νυχτερινές ώρες. Ήδη δόθηκε εντολή για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων και από άλλες μονάδες της επικρατείας, κυρίως της κεντρικής Ελλάδας.

Θερμικές κάμερες κι άλλα μέσα ικανά να εντοπίσουν οποιονδήποτε κινείται στο χερσαίο κομμάτι του Έβρου ή και στο ποτάμι μέσα από το οποίο προσπαθούν να περάσουν.

Αυτά τα υλικά θα χειρίζονται άνδρες των ειδικών δυνάμεων στον Έβρο αλλά και στα νησιά όπου εκεί μεταβαίνουν και οι ειδικές δυνάμεις του λιμενικού.

Το γεγονός της πτώσης των ανέμων τις επόμενες ώρες έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές με τον φόβο ότι θα υπάρξουν νεες “καραβιές” μεταναστών.

“Τούρκοι στρατιωτικοί-καθοδηγητές μεταναστών”

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία είναι πρωτόγνωρο, καθώς έχουν καταγραφεί ακόμη και στρατιωτικά οχήματα της Τουρκίας να μεταφέρουν μετανάστες προς τα σύνορα, ενώ στρατιωτικοί Τούρκοι καθοδηγούν μετανάστες τόσο προς τα επίσημα σύνορα όσο και προς περάσματα παράνομα που χρησιμοποιούν διακινητές.

Επιπλέον η Τουρκία ετοιμάζει ένα επικοινωνιακό σόου με κάλεσμα τηλεοπτικών συνεργείων για να καταγράψουν το νέο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη.

Το αδιέξοδο του Τ. Ερντογάν και το προσφυγικό

Ο Τ. Ερντογάν περιέπλεξε τα πράγματα στην Συρία θεωρώντας ότι αυτός είναι που κατευθύνει την Ρωσία και έχει εγκλωβισθεί τώρα σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο, δοκιμάζοντας ένα πρώτο δείγμα του τι θα αντιμετωπίσει εάν δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Μόσχας που στηρίζει τον Μπασάρ Άσαντ.

Έτσι ο Ερντογάν στρέφεται σε αυτούς που μέχρι τώρα αγνοούσε προκλητικά: την Ουάσιγκτον, το ΝΑΤΟ, ευρωπαίους ηγέτες. Συγχρόνως απειλεί με το τελευταίο όπλο που του έχει μείνει, το μεταναστευτικό -προσφυγικό.

Όμως εκβιάζει και απειλεί τους Ευρωπαίους που μόνο μερικά δισεκατομμύρια ακόμη θα μπορούσαν να δώσουν για την φιλοξενία των προσφύγων, ενώ μόνον ο Β. Πούτιν είναι αυτός που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τα “αιτηματά” του και τις επιδιώξεις του στην Συρία και ο οποίος φυσικά αδιαφορεί για το προσφυγικό.

Από την Ιντλίμπ δεν υπάρχουν ροές από το τελευταίο επεισόδιο, απλώς κέντρα στην Τουρκία, που κινητοποιούν από χθες την νύχτα μετανάστες και πρόσφυγες προς τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, με την Ελλάδα από την δεξαμενή των 3,5 εκατομμυρίων που βρίσκονται ήδη στο έδαφος της Τουρκίας.

«Δεν αλλάζει η πολιτική μας στο προσφυγικό και η συμφωνια με την Ε.Ε. ισχύει, δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπληρώνοντας όμως ότι εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ιντλιμπ τότε δεν θα μπορούν να συγκρατηθούν οι ροές.

Αυτό συνιστά ευθεία απειλή, καθώς είναι προφανές ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη μπορούν να αντέξουν ένα νέο 2015.

Και βεβαίως σε συνδυασμό και με τον κορονοϊο υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα που αφορά την δημόσια υγεία και προστίθεται ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα για την αποτροπή με κάθε τρόπο της εισόδου από μη νόμιμες εισόδους στην χώρα ανθρώπων που είναι ευάλωτοι στον κορονοϊο, λόγω των μετακινήσεων και των συνθηκών διαβίωσης.

Πρόσφυγες κατευθύνονται στα σύνορα

Με το πρώτο φως της μέρας, πήραν τα παιδιά τους, λίγα υπάρχοντα, και, με τα πόδια κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με την Ευρώπη. Με κάθε μέσο. Με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και ταξί, αλλά και με βάρκες.

Όπως λένε και οι ίδιοι, αυτό που τους έκανε να τα μαζέψουν και να φύγουν, ήταν η δήλωση Τούρκου αξιωματούχου, ότι τα τουρκικά σύνορα είναι πλέον ανοιχτά γι`αυτούς.

Στην απέναντι πλευρά των συνόρων, οι ελληνικές περίπολοι ενισχύονται.

Οι μετανάστες είναι και πρόβλημα της Ευρώπης τώρα, και όλου του κόσμου. Δεν είχαμε άλλη επιλογή” δηλώνει ο Φ. Αλτούν, εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας.

Η Τουρκία δεν ανακοίνωσε μεταβολές στην πολιτική της στο μεταναστευτικό, επισήμανε η Ευρωπαϊκή πλευρά, και προειδοποίησε.

“Να είστε βέβαιοι, παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση. Αν υπάρξει ανάγκη, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες”, σημείωσε ο Π. Σταν, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Εκατοντάδες υπολογίζεται ότι παραμένουν αυτή τη στιγμή στην τουρκική πλευρά των συνόρων, με την ελληνική πλευρά να απαντά ακόμη και με δακρυγόνα, ώστε να τους απωθήσει.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για το μεταναστευτικό

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής και του κεντρικού συντονιστικού ρόλου που έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις  για την εύρυθμη λειτουργία, τοπικά, των δομών φιλοξενίας προσφύγων, γίνεται γνωστό ότι ως τις 27 Φεβρουαρίου 2020 διαμένουν σε 33 δομές διαχείρισης ΕΔ, 59.896 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 32.640 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου και Κω έχουν υπεράριθμους μετανάστες/πρόσφυγες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς).

Εντοπισμός μεταναστών και προσφύγων σε Ρόδο και Λέσβο

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας, στον εντοπισμό και τη διάσωση 26 αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή νήσου «ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ» ν. Ρόδου, πνευστή λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μεγίστης. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Στον εντοπισμό 15 αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μήθυμνας, στην περιοχή ”ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ” ν. Λέσβου, οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί επί της ακτής, ενώ συνελήφθη μεταξύ αυτών ο 18χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Μήθυμνας.

Επίσης, στον εντοπισμό 54 αλλοδαπών προέβησαν, μεσημβρινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μήθυμνας, στην περιοχή ”ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ” ν. Λέσβου, οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί επί της ακτής, ενώ συνελήφθη μεταξύ αυτών ο 29χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Μήθυμνας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Σιδέρης, Ν. Μελέτης, Χ. Γιαννοπούλου, Θ. Πυλιώτης, Χ. Ζαββουδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος