Θλίψη για τον Αντώνη Συκάρη – Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια του μεγάλου αλπινιστή

Σε όλους τους Έλληνες και στη μικρή εγγονή του αφιέρωνε μόλις χθες ο κορυφαίος ορειβάτης, Αντώνης Συκάρης, τη μεγάλη του επιτυχία για την ανάβαση στην κορυφή Νταουλαγκίρι, ύψους 8.167 μέτρων, στο Νεπάλ. Λίγο αργότερα, άφηνε την τελευταία του πνοή, κατά την κατάβαση, χτυπημένος από τη νόσο των ορειβατών σε υψόμετρο 7.400 μέτρων και «ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου», όπως αναφέρεται στην ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα που έκανε γνωστό το θάνατό του. Ο Αντώνης Συκάρης υπήρξε ο σημαντικότερος Έλληνας αλπινιστής.

«Αν ο πατέρας μου έπρεπε να φύγει από τη ζωή με κάποιο τρόπο, θα ήταν μόνο εκεί στο βουνό- το βουνό των Ελλήνων». Είναι τα λίγα λόγια που αφιερώνει συντετριμμένος στη μνήμη του, ο γιος του Γιάννης. Είχε προηγηθεί μερικές ώρες νωρίτερα, το μήνυμα του πατέρα, αυτό με το οποίο ενημέρωνε την οικογένεια για την κατάκτηση του στόχου. Την 6η από τις 14 κορυφές της γης, άνω των 8.000 μέτρων.

Τριάντα δύο χρόνια ορειβασία και αναρρίχηση. Εξήντα έξι ορειβατικές αποστολές σε όλο τον κόσμο. Εξακόσιες δεκαπέντε ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στις 24 Μαρτίου ο Αντώνης Συκάρης αποχαιρετά τη γυναίκα και τα δύο του παιδιά και αναχωρεί για τα Ιμαλάια. Την τελευταία του επιτυχία θα αφιερώσει στην εγγονούλα του, την Ίριδα.

«Είναι μεγάλη απώλεια για την ορειβατική κοινότητα το σημερινό νέο. Είναι ο 3ος Έλληνας που πεθαίνει στο συγκεκριμένο βουνό. Ο Αντώνης αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τους νεότερους. Στόχος του ήταν να ανέβει και τις 14 κορυφές πάνω από τα 8.000 μέτρα», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ ο ορειβάτης Φώτης Θεοχάρης που είχε κάνει πολλές αναρριχήσεις μαζί του σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τον Αντώνη Συκάρη αποχαιρέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Θρηνούμε σήμερα την απώλεια του πιο σπουδαίου Έλληνα ορειβάτη, του Αντώνη Συκάρη. Γνώριζα τον Αντώνη προσωπικά. Είχαμε συζητήσει τι είναι αυτή η ακαταμάχητη έλξη που ωθεί τον άνθρωπο να ξεπερνά τις δυνατότητες του για να βρεθεί σε υψόμετρα στα οποία το σώμα φτάνει στα όριά του», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Συκάρης έως το τέλος της ζωής του δεν σταμάτησε να δοκιμάζει τα όριά του. Σε όλες τις αποστολές του έστελνε το μήνυμα: «Μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρά σου… Κάποια στιγμή, θα πραγματοποιηθούν!!!».

Θλίψη για τον Αντώνη Συκάρη – Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια του μεγάλου αλπινιστή
Φωτογραφία αρχείου που εικονίζει τον Αντώνη Συκάρη. ‘Εχει πραγματοποιήσει ορειβατικές αποστολές σε 18 χώρες του κόσμου (Αλβανία, Αργεντινή, Γαλλία, Γεωργία, Ελβετία Θιβέτ, Ιράν, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Μαρόκο, Νεπάλ, Πακιστάν, Περού, Ρωσία Τανζανία. Ορεινά συγκροτήματα: Άλπεις, Άνδεις, Ιμαλάια, Καρακορούμ, Canadian Rocky Mountains, Παμίρ.) Ο Έλληνας ορειβάτης, ο οποίος είχε τεράστια πείρα, έφθασε εχθές (11/4) στην κορυφή του βουνού ύψους 8.167μ. και μέσω των social media, είχε γνωστοποιήσει την επιτυχία του. «Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, ώρα Νεπάλ 12:50, βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα. Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή: Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του. Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του. Και στον Ερμή – Θεοφάνη Θεοχαροπουλο. Ακόμα, θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου. Ιριδά μου είμαι στην κορφή!!! Ο “πα” είναι στην κορυφή!!! Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου και τους φίλους μου, που μέσα από τα social με υποστήριξαν και με βοήθησαν να φτάσω στην κορυφή! Χάρη σε αυτούς το πέτυχα!!! Σας αγαπώ όλους!”.

Ρεπορτάζ: Ελένη Μπουγά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος