Θεσπρωτία: 22.000 στρέμματα παρακαλάμιες καλλιέργειες βουλιάζουν στη λάσπη – Έκκληση για λήψη μέτρων (εικόνες)

Για μία ακόμη φορά οι παρακαλάμιες καλλιέργειες της Θεσπρωτίας, στη Σκάλα Φιλιατών, την Κορύτιανη, τη Βρυσσέλα μετράνε τις πληγές τους από την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά.

Ο δρόμος στη Σκάλα Φιλιατών που συνδέει τους Φιλιάτες με την παλαιά Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων έκλεισε, λόγω των νερών που κατέκλυσαν το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα οι 4000 κάτοικοι των 15 κοινοτήτων να πρέπει να διανύσουν αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων για να φτάσουν στην πόλη των Φιλιατών και στο μοναδικό Νοσοκομείο της Θεσπρωτίας.

Ταυτόχρονα 22000 στρέμματα με 17000 δέντρα, εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα και ακτινίδια έχουν βουλιάξει στη λάσπη.

Από το μεσημέρι, μηχανήματα της πολιτικής προστασίας της ΠΕ Θεσπρωτίας, αλλά ακόμα και κανό έχουν επιστρατευθεί σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τους κορμούς των δέντρων από την παλιά γέφυρα του Καλαμά, ώστε να αποκατασταθεί η ροή των υδάτων.

Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ και των παρακαλάμιων Κοινοτήτων, με ψήφισμά τους απευθύνουν έκκληση για λήψη μέτρων και δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται, ενώ παράληλα προχωρούν στη σύσταση συντονιστικού οργάνου με σκοπό την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ Ρίζιανης- Κορύτιανης, Βρυσέλλας, Φιλιατών, Σκάλας Φιλιατών και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Βρυσέλλας, Σίδερης, Κυπαρίσσου, Αετού, Παλαιοχωρίου, Παλαιοκκλησίου, Γολάς, Αχλαδιάς, Γεροπλάτανου, Κορύτιανης, Δράμεσης, Κοκκινιάς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Παραποτάμου Απόστολος Τζώρτζης.

Το ψήφισμα κοινοποιείται στους βουλευτές, την Περιφέρεια, τους δημάρχους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και άλλους.

Στο ψήφισμα σημειώνουν ότι τα χωριά πλημμυρίζουν «εθιμοτυπικά» κάθε χρόνο και ο ποταμός Καλαμάς παρασύρει καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, περιουσίες, δρόμους.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων να χάνονται κάτω από τα νερά του ποταμού, καλλιέργειες μηδικής να καταστρέφονται σε μία νύχτα, ζώα να πνίγονται και να χάνονται κτηνοτροφικά κεφάλαια, ακόμη και ολόκληρα χωριά να αποκόπτονται από την κυκλοφορία λόγω των πλημμυρών του ποταμού που φτάνει και κλείνει το οδικό δίκτυο», σημειώνουν στο ψήφισμά τους.

Ταυτόχρονα θέτουν ερωτήματα για το αν υπάρχει έλεγχος στη λειτουργία του φράγματος και τα θυροφράγματα, ποιος έχει την ευθύνη για την λειτουργία τους, ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, ποιος έχει την συνολική ευθύνη για τις καταστροφές που ήρθαν και θα συνεχίσουν να έρχονται και πού καταλήγουν τα ανταποδοτικά από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο φράγμα Ραγίου, τη λειτουργία του οποίου οι κάτοικοι “δείχνουν” ως υπέυθυνη για τα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Παρακαλούμε να συναισθανθείτε την καταστροφή που είναι ήδη εδώ στις παραποτάμιες περιοχές και να σκύψετε το κεφάλι δίνοντας άμεσες λύσεις» καταλήγουν ενώ δηλώνουν έτοιμοι και για διάλογο αλλά και για κάθε νόμιμη ενέργεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος