Θεοφάνια: Ανοικτές εκκλησίες με αυστηρά μέτρα – Αγιασμός εντός των ναών (video)

Επιμένει η Εκκλησία στην απόφασή της να ανοίξουν οι ναοί την Τετάρτη για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο στο προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Εκκλησία να συνδράμει στην προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ενώ η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους Μητροπολίτες να τηρήσουν τους αυστηρούς περιορισμούς που ίσχυαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

H Εκκλησία της Ελλάδος παραμένει αρωγός στην προσπάθεια της Πολιτείας για την αντιμετώπισης της πανδημίας, τονίζει στην Επιστολή του προς τους Μητροπολίτες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Γι’ αυτό και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος αποφάσισε να μην πάει τελικά στο Μοσχάτο όπου, κατά την εξουσιοδότηση που είχε λάβει από την Ιερά Σύνοδο, θα έκανε αγιασμό των υδάτων.

Στην επιστολή δίνονται οδηγίες ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών για τα Θεοφάνια:

  • Αυστηρή τήρηση των μέτρων
  • Καθορισμένος αριθμός πιστών
  • Λειτουργίες εντός των ναών
  • Καμία τελετή σε εξωτερικό χώρο, όπως για παράδειγμα λιτανείες ή πομπές

Στην επιστολή τονίζεται ότι “είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ακόμη οδηγία που έχει δοθεί προς τις εκκλησίες του κέντρου της Αθήνας είναι η λειτουργία αλλά και ο αγιασμός, εντός των ναών να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8.30 το πρωί.

Από τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, φαίνεται ότι κάνεις, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Εκκλησία, θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά, λίγο πριν τον εορτασμό των Θεοφανίων.
Είναι, άλλωστε, προφανές ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση μόνο λάθος μηνύματα θα εξέπεμπε στην κοινωνία, τη στιγμή κατά την οποία άπαντες πρέπει να είναι ενωμένοι στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην κυβέρνηση στέκονται πάντα στο μείζον. Και αυτό είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, μέσα από την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό. Αυτό, άλλωστε, αναδεικνύει σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του ο κ. Μητσοτάκης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο του τετ α τετ που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ανέφεραν ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση κλίμα αντιπαράθεσης και έγινε μία ήρεμη συζήτηση.

Ταυτόχρονα, στέκονταν στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη η Εκκλησία να συνδράμει, όπως έπραξε μέχρι τώρα, στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κινείται πάντα με καλή πίστη, με το βλέμμα στραμμένο στη συνεργασία και με μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου.

Στη λογική της ήπιας επιτήρησης κινείται το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτροπή συναθροίσεων στις εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Ο τελικός σχεδιασμός αναμένεται να “κλειδώσει” μετά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δίνουν το στίγμα.

Ειδικότερα:

  • Ήπια επιτήρηση
  • Ηχητικά μηνύματα – συστάσεις
  • Δεν προβλέπεται έλεγχος μέσα σε εκκλησίες
  • Επικοινωνία της ΕΛ.ΑΣ. με Ιεράρχες
Τετ-α-τετ Κυρ. Μητσοτάκη – Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρωθυπουργός και ο Aρχιεπίσκοπος συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο την Τρίτη. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν θα τελέσει την ορκωμοσία, σε μία κίνηση καλής θέλησης – όπως ειπώθηκε – βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Παρά την πρώτη ανακοίνωση προθέσεων η Εκκλησία δεν κατέθεσε τελικά προσφυγή στο ΣΤΕ. Παράλληλα, έγινε γνωστή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκαν αιτήσεις πολιτών κατά των περιορισμών στη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στην Κοζάνη, όπου έχει επιβληθεί αυστηρή καραντίνα, αποφασίστηκε για την προστασία των πιστών η γιορτή των Θεοφανίων να γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Στα Ιωάννινα ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος ανακοίνωσε ότι οι πιστοί θα προσέρχονται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

“Παρακαλούνται οι πιστοί που επιθυμούν να εκκλησιαστούν την ημέρα της εορτής των Θεοφανείων να τηλεφωνήσουν εγκαίρως στους ιερούς ναούς για να γνωρίζουν ακριβώς την ώρα εκκλησιασμού τους, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις και κάθε ταλαιπωρία” είπε χαρακτηριστικά.

Αρκετοί πιστοί παραμονή Θεοφανίων επισκέφθηκαν τις ανοιχτές εκκλησίες της Αθήνας για να ανάψουν ένα κερί και να πάρουν ένα μπουκαλάκι από την πρωταγίαση, δηλαδή τον πρώτο αγιασμό.

Αίτημα στην κυβέρνηση για ανοιχτές εκκλησίες όπως έγινε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά διατυπώνει η Καθολική Αρχιεπισκοπή, τονίζοντας ωστόσο ότι εάν δε γίνει δεκτό, τότε θα δεχτεί, με πόνο ψυχής, οι θείες λειτουργίες να γίνουν χωρίς συμμετοχή πιστών.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Δημήτρης Γκάτσιος, Μάριος Κωνσταντινίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος