Θ. Βασιλακόπουλος: Διαχειρίσιμη η νέα έξαρση κρουσμάτων – “Όχι” στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Στο λανθασμένο μήνυμα που προσέλαβαν κάποιοι ότι “με το που έφυγε η μάσκα τελειώσαμε με τον κορονοϊό” στάθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις έξι”. Πλήρως διαχειρίσιμη θεωρεί την νέα έξαρση των μολύνσεων, ενώ ξεκαθάρισε πως τον βρίσκει αντίθετο ενδεχόμενη κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. “Η χρήση του πιστοποιητικού είναι ένα μέτρο που συνεχίζει να προσφέρει υγειονομικά οφέλη” εκτίμησε και προέβλεψε ότι το αποτύπωμα του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο θα είναι πολύ μικρότερο .

“Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή ακρίβεια  όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν σε αυτά, η πανδημία απασχόλησε πολύ λιγότερο τα μέσα, μαζί και η υπενθύμιση για μέτρα προστασίας στους πολίτες. Σε συνδυασμό με το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και την Όμικρον 2, έχουμε την έξαρση, που δεν είναι τρομερή είναι πλήρως διαχειρίσιμη. “Είμαστε από τις χώρες που έχουμε σαφέστατη αύξηση κρουσμάτων” επισήμανε.

Η ανοσία και κατά συνέπεια ο βαθμός προστασίας φθίνει με την πάροδο του χρόνου από την ενισχυρική δόση επιβεβαίωσε ο κ. Βασιλακόπουλος. “Στους τέσσερις με έξι μήνες από την ολοκλήρωση της τρίτης δόσης εμβολίου, έχει κάποιος ένα 50% προστασία από λοίμωξη και στο 85% προστασία από τη σοβαρή νόσο που οδηγεί στο νοσοκομείο” Γι΄αυτό όπως ανέφερε “υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και αντίστοιχη αίτηση των Moderna και Pfizer, για χορήγηση τέταρτης δόσης, ειδικά στους ηλικιωμένους με “γερασμένο” ανοσοποιητικό”.

Αντίθετος στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος. “Δεν είναι υγειονομικά σωστό, γιατί ο εμβολιασμένος, ιδίως αυτός που έχει ενεργό πιστοποιητικό, έχει 50% μικρότερη πιθανότητα να νοσήσει, άρα και 50% μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσει τη νόσο. Η Ελλάδα δεν έχει 95% ποσοστό εμβολιασμένων ώστε να μην χρειάζεται έλεγχος του πιστοποιητικού. “Η χρήση του πιστοποιητικού είναι ένα μέτρο που συνεχίζει να προσφέρει υγειονομικά οφέλη στη μετάδοση της πανδημίας και δεν πρέπει να καταργηθεί”

Τον Σεπτέμβριο εκτίμησε ότι θα διατίθενται επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό, που θα περιλαμβάνουν όλες τις αλλαγές που έχει υποστεί ο κορονοϊός, οι οποίες επειδή είναι αρκετές από την αρχή της πανδημίας, έχουν μειώσει κάπως την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που φτιάχτηκε για το αρχικό στέλεχος.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος