Θ.Κουτρούκης: Με σύγκλιση θα κλείσει η ψαλίδα στους μισθούς (audio)

Η σύγκλιση του κατώτατου μισθού στην ΕΕ μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της μεταφοράς πόρων και της αύξησης του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου υποστήριξε ο κ. Θεόδωρος Κουτρούκης, Επίκουρος Καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Ο κ. Κουτρούκης επεσήμανε ότι σε επίπεδο μισθών η ΕΕ κινείται πράγματι με τρεις ταχύτητες. Στην κορυφή βρίσκεται ο ευρωπαϊκός βορράς λόγω του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών σχέσεων, των συνδικάτων και της δυναμικής τους στην παγκοσμιοποίηση όπως και της αυξημένης παραγωγικότητας. Στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκεται ο ευρωπαϊκός νότος στον οποίο οι μισθοί υποχώρησαν βίαια παραμένοντας ωστόσο οι δομικές δυσλειτουργίες επιδεινώνοντας την κατάσταση. Και στην τελευταία ταχύτητα βρίσκονται οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ με διαφορετικές δυσλειτουργίες σε όλα τα επίπεδα.

“Η μόνη λύση είναι η ΕΕ να ξεκινήσει μία συζήτηση στο αν πράγματι όλες οι χώρες μέλη μπορούν όλες μαζί να προχωρήσουν στο ταμπλό της παγκοσμιοποίησης. Ως εκ τούτου ο ευρωπαϊκός νότος θα πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά στον ευρωπαϊκό βορρά παρέχοντας του προνόμια ως προς τη προώθηση των προϊόντων ώστε να εξακολουθήσουν να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα”, ανέφερε ο κ. Κουτρούκης.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος