Θ. Γκανάς – Εθνικό Αστεροσκοπείο: Θεωρούμε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός

Κατά 99% αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ. Συνέστησε πάντως στους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν τα παλαιά κτίρια για δύο εικοσιτετράωρα.

Όπως είπε ο κ. Γκανάς:

«Είχαμε μία προσεισμική ακολουθία, όπως τελικά αποδείχθηκε, που παρόλο που έχουμε προχωρήσει τόσο στην επιστήμη, δεν μπορέσαμε να εκτιμήσουμε ότι ήταν προσεισμική.

Υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις, ότι δηλαδή θα ήταν μία ακολουθία που θα έφτανε μέχρι 4,8 ή και 5 Ρίχτερ και θα έσβηνε, όπως έχει συμβεί τόσες φορές στο παρελθόν.

Δυστυχώς δεν έγινε έτσι, και ήρθε ο σημερινός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ, που ουσιαστικά δίνει και ένα τέλος σε αυτήν την αγωνία των κατοίκων.

Μέχρι σήμερα είχαμε εκτιμήσεις ότι ήταν μία ακολουθία σε εξέλιξη χωρίς να έχουμε αρκετά δεδομένα για ασφαλή πρόβλεψη. Όμως σήμερα, βάση και του ιστορικού της περιοχής, κατά 99% θεωρούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός.

Τώρα όσον αφορά στο ποιο ρήγμα έδωσε αυτόν τον σεισμό, ή είναι το ρήγμα που περνάει από το χωριό Γεράκι με κατεύθυνση προς Χερσόνησο, που το ξέρουμε και είναι χαρτογραφημένο, ή είναι ένα άλλο μικρό ρήγμα που περνά μπροστά από αυτό, κάτω από το Αρκαλοχώρι, αλλά είναι υπό διερεύνηση. Υπάρχει μία αβεβαιότητα όσον αφορά στη θέση των επικέντρων και των βαθών των εστιών.

Αυτό το δεύτερο ρήγμα, αν ενεργοποιήθηκε, είναι ένα από τα πολλά ρήγματα που υπάρχουν στην Κρήτη και έχουν στο παρελθόν δώσει σεισμούς, αλλά έχουν μεγάλη περίοδο επανάληψης, χιλιάδες χρόνια, 1500-2000 χρόνια, αυτά τα ρήγματα κάθε τόσο ενεργοποιούνται περίπου.

Για τα επόμενα δύο 24ωρα δεν πρέπει ο κόσμος να μπει στα παλιά κτίρια, στη γύρω περιοχή να προσέχει πάρα πολύ, αλλά αυτό αφορά μόνο στις παλαιές κατοικίες.

Πρέπει να ελεγχθούν τα σχολεία και όλα τα δημόσια κτίρια προτού δοθεί το ελεύθερο να ανοίξουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος