Τα επόμενα βήματα: Περιορισμός των κρουσμάτων – Εμβόλιο – Σταδιακή άρση του lockdown (video)

Ο τρόπος και ο χρόνος άρσης των περιοριστικών μέτρων, η αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και η αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω των πολλά υποσχόμενων εμβολίων, βρίσκονται στο επίκεντρο των κυβερνητικών χειρισμών. Στο εμβόλιο έχει στρέψει της ελπίδες της η παγκόσμια κοινότητα, με το οποίο προσδοκά να αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας στον πλανήτη.

Στη χώρα μας όλα είναι έτοιμα προκειμένου να έρθουν οι πρώτες δόσεις και να αρχίσει το γρηγορότερο δυνατό η διαδικασία των εμβολιασμών. Κομβικό ρόλο θα έχει η πλατφόρμα emvolia.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται και να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Ήδη πραγματοποιούνται ασκήσεις προσομοίωσης στα τρία βασικά στάδια με τα οποία θα λειτουργήσει ο μηχανισμός: την παραλαβή, τη διανομή και την αποθήκευση των εμβολίων.

Εν τω μεταξύ, σε 5 νοσοκομεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, θα ξεκινήσουν οι κλινικές μελέτες με το πολλά υποσχόμενο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων, που έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζει την είσοδό του ιού στα κύτταρα.

“Όταν θα εγκριθούν τα εμβόλια από τον ΕΜΑ, θα τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εντός 24 ωρών θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει κοινός μηχανισμός προμήθειας εμβολίων μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έγκριση μέσα από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Τα πάντα περνάνε μέσα από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, στον ίδιο χρόνο για όλες τις χώρες, με το ίδιο κόστος όλες οι χώρες – το εμβόλιο φυσικά είναι δωρεάν για τους πολίτες – με τους ίδιους κανόνες ασφαλείας για όλες τις χώρες”.

Ο υπουργός είπε ότι για να πετύχει αυτό το τεράστιο εγχείρημα, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια συμπολίτες μας με εκατομμύρια εμβόλια – τα περισσότερα από αυτά είναι σε δύο δόσεις. “Έχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων, που αφορά Κέντρα Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, μία υποδειγματική συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και όλο αυτό μαζί θα κρίνει το πώς θα επιστρέψουμε κατ’ αρχάς, σε μια μερική κανονικότητα και σιγά-σιγά πώς θα ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, πώς θα κινηθούμε στην κοινωνία, πώς θα επιστρέψουμε στην εργασία μας, πώς θα ξαναγκαλιάσουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους.”

To Σάββατo 5/12 ανακοινώθηκαν 1.383 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 305 στη Θεσσαλονίκη, 260 στην Αττική, 98 στη Λάρισα και 58 στην Πέλλα. Επίσης, είχαμε ακόμη 98 θανάτους, ενώ 594 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Το πρώτο βήμα για τη σταδιακή άρση του lockdown θα γίνει από αύριο, ενώ το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα κινηθεί η χώρα θα ανακοινωθεί στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, από αύριο ανοίγουν 110 καταστήματα που πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη, και ξεκλειδώνει η πώληση εποχικών ειδών και στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με ενδείξεις, από τις 14 Δεκεμβρίου πιθανότατα θα λειτουργήσουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και καταστήματα παιχνιδιών.

Πηγές ΕΡΤ: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Κορονοϊός: 1.383 νέα κρούσματα, 98 θάνατοι, 594 διασωληνωμένοι – Η κατανομή των κρουσμάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ