Μείγματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ύποπτα για πνευμονικές παθήσεις (video)

Το μείγμα οξικής βιταμίνης Ε και του THC, ενός παραγώγου κάνναβης που εισέπνευσαν μέσω ηλεκτρονικού τσιγάρου αποδείχθηκε θανατηφόρο για πάνω από 30 νεαρούς στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 2000 άνθρωποι που έκαναν χρήση τέτοιων υγρών νόσησαν με βαριά πνευμονία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων. Πριν από λίγες μέρες ένας 18χρονος στο Βέλγιο, πέθανε από την ίδια αιτία, ενώ 17χρονο αγόρι από το Μίσιγκαν, που «κινδύνευε άμεσα να πεθάνει» εξαιτίας των επιπτώσεων του ατμίσματος, υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων.

«Αναμειγνύοντας ουσίες δημιουργείται διαφορετική χημική σύσταση, που από την πεπτική οδό μπορεί να είναι αβλαβής, όταν όμως έρθει σε επαφή με το αναπνευστικό δέντρο έχει τελείως διαφορετικές ιδιότητες», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, Παρασκευή Κατσαούνου.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε ότι στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί 2.015 επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα πνευμονολογικής ασθένειας που συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και 39 θάνατοι από αυτή.

Σχεδόν το 85% όσων πάσχουν από αυτή την πνευμονολογική ασθένεια χρησιμοποιούσαν προϊόντα αναπλήρωσης που περιείχαν THC, την ψυχοτρόπο ουσία της μαριχουάνας, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό ίσχυε και για τον έφηβο από το Μίσιγκαν.

Το CDC επεσήμανε ότι δείγματα που ελήφθησαν από 29 ασθενείς περιείχαν όλα οξικό άλας βιταμίνης E, μια ανακάλυψη που θεωρήθηκε σημαντική πρόοδος στις έρευνες.

Ο αντικαπνιστικός νόμος πάντως δεν κάνει διακρίσεις στο άτμισμα και το παραδοσιακό κάπνισμα.

Πάντως, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ο αποτελεσματικότερος τρόπος προάσπισης της υγείας είναι η καθολική διακοπή του καπνίσματος.

Ρεπορτάζ:Σμαράγδα Αγορογιάννη
Πηγή:ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος