Έρχεται σύντομα στη βουλή η ρύθμιση για την αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΡΤ, αρκετές είναι οι χώρες που χρησιμοποιούν τέτοια σκευάσματα για βαριές ασθένειες όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η επιληψία.
Ο Κωνσταντίνος Σύρος πάσχει από χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος που είχε όταν ήταν έφηβος. Εδώ και 20 χρόνια χρησιμοποιεί την κάνναβη ως φάρμακο, μάλιστα την καλλιεργεί ο ίδιος στην ταράτσα του σπιτιού του στο Ξυλόκαστρο. Την Τετάρτη, ο Κωνσταντίνος Σύρος, πατέρας 4 παιδιών, συνελήφθη για παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών για την φαρμακευτική κάνναβη και δηλώνει στην ΕΡΤ: “Εμείς διεκδικούμε την αυτοκαλλιέργεια. Είμαι ο μόνος τρόπος για να παράξουμε το φάρμακό μας, να ξέρουμε από πού το βγάλαμε, ότι έχει καλλιεργηθεί βιολογικά και να μην έχουμε πρόβλημα με τον υπόκοσμο”.
Η ειρωνεία είναι πώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Κωνσταντίνος Σύρος, μαζί με άλλους 32 ασθενείς, κατάθεσε στον ΕΟΦ αίτηση για χρήση σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης. Ένα χρόνιο αίτημα των ασθενών που ικανοποιήθηκε από την πολιτεία τον περασμένο Ιούνιο.
Ο καθηγητής Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ Λέανδρος Σκαλτσούνης δηλώνει: “Σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει τα προϊόντα της κάνναβης, είτε ως εκχυλίσματα, είτε ως καθαρά μόρια, για ορισμένα προβλήματα υγείας”.
19 χώρες έχουν εγκρίνει την χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στα ιατρεία πόνου, κυρίως για την ανακούφιση καρκινοπαθών, αλλά και για ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Το επόμενο βήμα, όπως προανήγγειλε και ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός είναι να κατατεθεί το θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει την εγχώρια καλλιεργεια και παραγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης: “Εχουμε συγκροτήσει ομάδες εργασίας για την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση.”
Παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελέσει το Ισραήλ, που αν και δεν έχει αποποινικοποιήσει την κάνναβη, βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας για τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Συνταγογραφείται για 11 παθήσεις και χρησιμοποιείται από 30.000 εγγεγραμμένους σε ειδικό μητρώο ασθενείς. Η επιλογή των σπόρων, η καλλιέργεια, οι κλινικές μελέτες και η φαρμακευτική παραγωγή ελέγχονται με πολύ αυστηρούς όρους από το Υπουργείο Υγείας.
Ο Γιουβάλ Λαντσάφ διευθυντής υπηρεσίας φαρμακευτικής κάνναβης σημειώνει ότι “Η πολιτική μας είναι η ιατρικοποίηση, όχι νομιμοποίηση, ούτε αποποινικοποίηση. Στο Ισραήλ γίνονται αυτή τη στιγμή 110 κλινικές μελέτες. Απίστευτο νούμερο”.
Στο Ισραήλ, που είναι πρώτο στις εξαγωγές σκευασμάτων φαρμακευτικης κάνναβης, οι επενδύσεις στο χώρο έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολλάρια.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος