Συντάξεις, ιατρικές υπηρεσίες και… δίκες με το πάτημα ενός κουμπιού (video)

Συντάξεις με το πάτημα ενός κουμπιού, ψηφιακός ιατρικός φάκελος αλλά και δίκες εξ αποστάσεως μέσω υπολογιστών περιλαμβάνονται στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που αναμένεται άμεσα να ενεργοποιηθούν. Στόχος η πάταξη της γραφειοκρατίας και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Από τη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, τη δικαιοσύνη καινοτόμες ψηφιακές παρεμβάσεις έρχονται να μας απαλλάξουν από τις χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες. Ακόμη και η διαδικασία για τη σύνταξη μέσα στο 2022 αναμένεται να  μετατραπεί σε μια απλή όσο και ολιγόλεπτη ηλεκτρονική συναλλαγή.

Το  σχέδιο νόμου προβλέπει και… εξ αποστάσεως δίκες, τις λεγόμενες τηλεδίκες χωρίς τη φυσική παρουσία κατηγορουμένων ή μαρτύρων. Θα δημιουργηθούν στα δικαστήρια και τις φυλακές ειδικοί χώροι τηλεδιάσκεψης για κατάθεση μέσω ειδικής εφαρμογής, οι παράγοντες της δίκης θα τους ακούν κανονικά και θα τους εξετάζουν.

«Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο τοπίο στον τομέα της δικαιοσύνης φέρνοντας μια μικρή «επανάσταση» με δράσεις όπως η ψηφιακή παραλαβή του ενιαίου πιστοποιητικού φερεγγυότητας που ανακοινώσαμε σήμερα, την ψηφιακή αίτηση για το ποινικό μητρώο αλλά και τις εξ αποστάσεως τηλεδίκες στο δικαστικό σύστημα», τονίζει ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γεν. Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

Το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, σε προοπτική πενταετίας, με 105 έργα να βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη.

Σύντομα κάθε πολίτης θα διαθέτει ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Το πρώτο βήμα θα γίνει άμεσα με την εφαρμογή για την πρόσβαση των πολιτών στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ουσιαστικά αποτελούν πρόπλασμα για την ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, όπως  και για τις ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος