Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσυμφόρησης των ΚΥΤ Μόριας-Σάμου (video)

Με τις επιχειρήσεις μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, συνεχίζεται η προσπάθεια για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. Στη Σάμο η κατάσταση είναι ασφυκτική καθώς για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών.

Πρόσφυγες και μετανάστες νωρίτερα προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να κατέβουν στην πόλη της Σάμου. «Υποφέρουμε εδώ. Δεν ζητάμε φαγητό. Δεν ζητάμε νερό Θέλουμε μόνο να μας δώσουν το δικαίωμα να φύγουμε από αυτό το χώρο. Σας παρακαλούμε για αυτό» λέει στην κάμερα της ΕΡΤ ένας από τους ανθρώπους που διαμένουν στο ΚΥΤ.

Κλειστές ήταν σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Για τον ίδιο λόγο θα είναι κλειστές και τη Δευτέρα. «Εκ νέου θα γίνει σύσκεψη τη Δευτέρα, εφόσον έχουμε απεγκλωβισμό ή όχι για να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις» τονίζει ο Γιώργος Διονυσίου, Αντιδήμαρχος Δήμου Ανατολικής Σάμου.

«Δυστυχώς η πόλη δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση» προσθέτει ο Δημήτρης Μπόγιατζης, πρόεδρος τη Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων.

Ασφυκτική η κατάσταση στη Μόρια

17.000 πρόσφυγες και μετανάστες μένουν σε κοντέινερ στην δομή και σε σκηνές στον ελαιώνα. 3.000 άτομα περιμένουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου, ενώ 11.000 άτομα έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία στο ΚΥΤ της Μόριας. Βοήθεια για την αποσυμφόρηση της δομής, ζητούν οι εργαζόμενοι. «Στο ΚΥΤ Λέσβου υπάρχει μια πόλη ολόκληρη.Υπάρχουν ανάγκες. Χρειάζεται ενίσχυση» τονίζει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Εργαζομένων ΚΥΤ Λέσβου, Βασίλης Νταβάς. Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με ευρωβουλευτή των Ποδέμος, επισκέφθηκαν την Μόρια.

«Ένας πόνος είναι εδώ και ένας πόνος είναι έξω στην πόλη στο νησί. Οι πολιτικές αυτές, ως έναν βαθμό βλέπω σαν να θέλουν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να έρχονται σε σύγκρουση, είναι πολύ επικίνδυνο αυτό» σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.

 Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Διαμαρτυρία για την πρόθεση της κυβέρνησης να εγκατασταθούν περίπου 100 ανήλικα ασυνόδευτα ηλικίας 16 και 17 χρόνων στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ, πραγματοποιήθηκε το πρωί, από εργαζόμενους που αντιδρούν στο ενδεχόμενο να μετατραπεί όπως είπαν ένας νοσοκομειακός χώρος σε
κέντρο φιλοξενίας.

«Εδώ, με βάση τον οργανισμό του Νοσοκομείου θα πρέπει να αναπτυχθούν υπηρεσίες και κλινικές απαραίτητες στον Έλληνα πολίτη» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Νάκος. «Καλούμε τον κύριο Χρυσοχοϊδη να συναντηθεί μαζί μας και να βρούμε εναλλακτικές» τόνισε η Δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά.

Για θέματα μετανάστευσης, συζήτησε το πρωί ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος, με τον Περιφερειάρχη Αττικής. «Η ΕΕ στηρίζει οικονομικά, επιχειρησιακά, πολιτικά τις Περιφέρειες έτσι ώστε να πάρουν στους ώμους τους ένα πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ανάπτυξη και την πρόοδο» σχολίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Αναμένουμε το νομοσχέδιο και η πρώτη μας ενέργεια θα είναι να κάνουμε μία συνδιάσκεψη των 66 δημάρχων της Αττικής, όπου εκεί θα συζητήσουμε και θα δώσουμε την στρατηγική των δικών μας ενεργειών» δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου,Αναστασία Σπυριδάκη,Χάρης Ζαβουδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος