Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στον χώρο του θεάτρου- Η μαρτυρία της Χρ. Σαμπανίκου στην ΕΡΤ (video)

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση, λεκτική και σωματική βία και ψυχολογική πίεση στους κόλπους της τέχνης. Η μαρτυρία της Αγγελικής Λάμπρη στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ κάνει σήμερα το γύρο του διαδικτύου στέλνοντας μήνυμα σε θύματα – γυναίκες και άντρες – να βγουν και να μιλήσουν ενώ συγκλονιστικές είναι και οι δηλώσεις της ηθοποιού Χριστίνας Σαμπανίκου που μίλησε στην κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης.

Η ηθοποιός Χριστίνα Σαμπανίκου, περιέγραψε στην κάμερα της ΕΡΤ την εμπειρία της με γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη, ενώνοντας τη φωνή της με άλλες 14 γυναίκες από τον χώρο του θεάτρου που καταγγέλλουν το ίδιο άτομο για σεξουαλική παρενόχληση. Όπως εξομολογείται, της είχε ζητήσει για την οντισιόν, να φοράει τακούνια, στενή φούστα και διχτυωτό καλσόν ενώ πάνω στη σκηνή την έκανε να παγώσει με άσεμνες χειρονομίες.

“Μου ζητήθηκε να τον προκαλέσω χορεύοντας σαν να είναι πελάτης… πάγωσα…μετά κατέβηκε στις πίσω θέσεις κι εκεί έκανε ό,τι έκανε… έφυγα πανικόβλητη”.

Η Χριστίνα Σαμπανίκου, παρόλα αυτά ζητάει να μη δαιμονοποιηθεί το θέατρο, γιατί τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους.

“Δόθηκε η ευκαιρία να κοιτάξουμε μέσα μας και να σπάσει το απόστημα όχι μόνο στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και στο δημοσιογραφικό, τις πολυεθνικές, όπου υπάρχουν σχέσεις εξουσίας”.

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της Αγγελικής Λάμπρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για τα όσα βίωσε πριν από 22 χρόνια από τον συγκεκριμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη κατά τη διάρκεια οντισιόν.

«Φοβήθηκα πολύ εκείνη τη στιγμή, κατέβηκα από τη σκηνή και βγήκε και εκείνος από την άλλη μεριά της σκηνής, στάθηκε απέναντί μου και ενώ ήμουν σοκαρισμένη, φοβισμένη, εγκλωβισμένη σε ένα κλειδωμένο θέατρο, δεν μπορούσα να φύγω. Προέβη σε μία ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη μόνος του, βλέποντας τον τρόμο στα μάτια μου και τον φόβο μου. Αυτό ήταν το σοκαριστικό για μένα».

Την ίδια ώρα, η Τζένη Μπότση, μίλησε για την αντίστοιχη εμπειρία που είχε το 1994, μόλις είχε τελειώσει τη δραματική σχολή.

 «Μου ζητήθηκε να φοράω φούστα. Κάποια στιγμή με έβαλε να χορέψω και με γύρισε προς τον τοίχο. Τον ένιωσα πολύ κοντά μου και όταν γύρισα να τον κοιτάξω είδα ότι αυτοϊκανοποιούνταν. Έπαθα σοκ, ούρλιαζα, έκλαιγα. Ήμουν 22 ετών».

Ο δικηγόρος Αλέξης Στεφανάκης, μέσω νέας ανακοίνωσης, έκανε λόγο για διασυρμό «του ονόματος, της τιμής και της υπόληψης» του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, καθώς και ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του. ” Διεξάγεται μία ιδιότυπη τηλεοπτική προανάκριση, ακόμα και με on air λήψη «μαρτυρικών καταθέσεων» των οποίων η βασιμότητα δεν έχει διασταυρωθεί ούτε υποτυπωδώς”.

Για τηλεδίκες και αβάσιμες φήμες μιλούν στο μεταξύ κι άλλοι γνωστοί άνθρωποι του θεάτρου.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος