Συναινετικό διαζύγιο με ένα… κλικ σε 10 ημέρες (video)

Στη νέα ψηφιακή εποχή περνάει πλέον και η έκδοση του συναινετικού διαζυγίου. Οι δύο πλευρές -μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου- θα μπορούν ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα gov.gr να λύουν τον γάμο τους εντός 10 ημερών.

Με τη διαδικασία να απλοποιείται ακόμη περισσότερο, τα ζευγάρια που αποφασίζουν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους γλιτώνουν κόπο και χρόνο, καθώς το συναινετικό διαζύγιο είναι μόλις λίγα… ψηφιακά “κλικ” μακριά.

Με το νέο νόμο για το οικογενειακό δίκαιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή προβλέπεται ότι με μια κοινή ψηφιακή δήλωση μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου οι σύζυγοι μπορούν να λύσουν τα δεσμά του γάμου τους, χωρίς να φτάσουν στο δικαστήριο.

Το ακόμη πιο καινοτόμο ωστόσο, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή είναι η υποβολή του αιτήματος για συναινετικό διαζύγιο σε ειδική πλατφόρμα μέσω του gov.gr. Με οκτώ απλά βήματα μέσα σε 10 ημέρες, το ζευγάρι αποχαιρετά τον κοινό του βίο.

Οι ενδιαφερόμενοι “Υποβάλλουν όλα τα στοιχεία σε συνεννόηση με τον πληρεξούσιο δικηγόρο, δηλαδή έτος, τόμος ληξιαρχικής πράξης γάμου και άλλα και στη συνέχεια οι πληρεξούσιοι δικηγόροι σε συνεργασία με το συμβολαιογράφο να διεκπεραιώσουν ηλεκτρονικά τη διαδικασία”

Και οι δύο πλευρές ενημερώνονται για την πορεία της διαδικασίας με ένα απλο e-mail. Αφού παρέλθει το 10ημερο συντάσσεται συμβολαιογραφική πράξη είτε με φυσική παρουσία, είτε ψηφιακά και ηλεκτρονικά ενημερώνεται και το ληξιαρχείο.

Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία τον Ιούλιο, από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος