Συναγερμός για την “Ο2”: Εκτιμήσεις για υψηλή μεταδοτικότητα – Γρήγορη διασπορά

Η Ελλάδα προστέθηκε στη λίστα των χωρών όπου έχει ανιχνευθεί η νέα υποπαραλλαγή Όμικρον 2, που έχει ήδη εξαπλωθεί ευρέως στη Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς όμως να είναι ακόμα γνωστό αν συμπεριφέρεται διαφορετικά από το αρχικό στέλεχος Όμικρον. Γνωρίζουμε ωστόσο, ότι “κρύβεται”, δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα διαγνωστικά τεστ και απαιτείται ειδικός γονιδιακός έλεγχος.

Ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η εμφάνιση της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον στη χώρα μας, που ήδη έχει κάνει δυναμική εμφάνιση σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Δεν εντοπίζεται από τα μοριακά τεστ και απαιτείται γονιδιωματική ανάλυση του δείγματος προκειμένου να αναγνωριστεί πως κάποιος νοσεί από την “O2”

“Υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως “ξεγλιστράει” από τα υπάρχοντα εμβόλια” επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Συνδέσεις” ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής του ανθρώπου.

Ένα ζευγάρι ταξιδιωτών από την Αίγυπτο που είχε φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 13 Ιανουαρίου αποτελούν τα πρώτα κρούσματα της “Ο2” στην Ελλάδα.

“Να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος. Δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει” σημείωσε ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ μοριακής βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μιλώντας στον Σκαϊ.

Στη Νορβηγία οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να είναι, ακόμη πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Μποτσουάνα, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι είναι ο βασικός ύποπτος για την έξαρση κρουσμάτων σε Δανία και Γαλλία.

“Στη Δανία, η BA.2 την τελευταία εβδομάδα του 2021 αντιπροσώπευε το 20% όλων των κρουσμάτων, και αυξήθηκε στο 45% τη δεύτερη εβδομάδα του 2022” ανέφερε σε ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Θεαματική η επέλαση της Όμικρον

Στην Ελλάδα τα ποσοστά της Όμικρον έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες.

Οι πρώτοι ασθενείς με Όμικρον χτύπησαν ήδη την πόρτα της εντατικής, έχουμε και διασωληνωμένους αλλά και τα μηνύματα που παίρνουμε από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι στο κατακόκκινο, καταγράφοντας ρεκόρ κρουσμάτων, είναι ότι δίνει νοσηρότητα και θανάτους» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8  ο Συντονιστής-Διευθυντής στην Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος.

Οι σκληροί δείκτες την πανδημίας παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα με τον αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων να καταγράφουν δραματική αύξηση:

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: Κορονοϊός: 108 θάνατοι, 679 διασωληνωμένοι, 20.507 νέα κρούσματα, τα 7.574 στην Αττική

Το 35% επί του συνόλου των κρουσμάτων αφορά παιδιά 0 – 17 ετών καθώς είναι 7.192 κρούσματα.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος