Συμπόσιο Ειρήνης της κοινότητας Αχμαντίγια στην Ελλάδα

Mε θέμα “οι Παγκόσμιες Συγκρούσεις και οι δικές μας Ευθύνες” πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2019 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το 5ο Εθνικό Συμπόσιο Ειρήνης, υπό την αιγίδα της Αχμαντίγια Μουσουλμανικής Κοινότητας Ελλάδος.

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφορετικών θρησκειών, πολιτικοί, διπλωμάτες, αξιωματούχοι και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Επίσημοι ομιλητές ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπολάρης, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ο Πρέσβης της Τσεχίας στην Ελλάδα Jan Bondy, η Πολιτική Γραμματέας της Πρεσβείας των ΗΠΑ κ. Holly Metcalf, και ο Muhammad Hammad Harter, εκπρόσωπος της Αυτού Αγιότητος Mirza Masroor Ahmad, του ανώτατου επικεφαλής της παγκόσμιας μουσουλμανικής κοινότητας Ahmadiyya.

Συμπόσιο Ειρήνης της κοινότητας Αχμαντίγια στην Ελλάδα

«Σε έναν κόσμο γεμάτο πολέμους, διώξεις, σφαγές, αδικία και ανισότητα, η κοινότητα Αχμαντίγια προβάλλει την ειρήνη και τη νομιμότητα… Την αφοσίωση των πολιτών στη νέα χώρα κατοικίας τους», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης. Ο κ. Μπόλαρης ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στις προσπάθειες της κοινότητας Αχμαντίγια στην Ελλάδα, τόσο σε προσωπικό επίπεπδο, όσο και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Jan Bondy, πρεσβευτής της Δημοκρατίας της Τσεχίας στην Ελλάδα, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του υποστηρίζει την μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος προς την κατεύθυνση της πρόληψης συγκρούσεων. «Η ιστορία μας διδάσκει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι το καλύτερο φάρμακο κατά της βίας και των συγκρούσεων. Και παρόλα αυτά ο πυλώνας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ΟΗΕ παραμένει χρόνια υποχρηματοδοτούμενος και συχνά παραμελημένος. Αυτό πρέπει να αλλάξει”, τόνισε ο κ. Bondy.

Kατά τη σύντομη παρέμβασή της η Holly Metcalf, εκ μέρους της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στάθηκε στη λεγόμενη «Διακήρυξη του Πότομακ» για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας, μία πρωτοβουλία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo, που στοχεύει μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση των διώξεων για λόγους που συνδέονται με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, μιλώντας ως γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), οργάνου της Βουλής των Ελλήνων, υπογράμμισε τη σημασία του διαθρησκευτικού διαλόγου και την ανάγκη ανάδειξης των κοινών αξιών που μοιράζονται οι θρησκείες, ενώ καταδίκασε τη θρησκευτική τρομοκρατία.

Συμπόσιο Ειρήνης της κοινότητας Αχμαντίγια στην Ελλάδα

Ο ιμάμης Atta-Ul Naseer, πρόεδρος της κοινότητας Αχμαντίγια στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις παγκόσμιες συγκρούσεις που εξακολουθούν να συγκλονίζουν την υφήλιο στις μέρες μας, στεκόμενος στην προσωπική μας ευθύνη και στην αναγκαιότητα για αμοιβαίο σεβασμό προς την κατεύθυνση μιας καλύτερης και ειρηνικής κοινωνίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τον διωγμό που υφίσταται η κοινότητα των μουσουλμάνων Αχμαντίγια, ο ιμάμης δήλωσε ότι η κατάσταση χειροτερεύει, ιδίως σε χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Νιγηρία. «Όποτε ένας αγγελιοφόρος του Θεού δίδασκε ηθικές αρχές, υπήρχαν άνθρωποι που φοβόντουσαν πως θα χάσουν τον έλεγχο που είχαν σε άλλους ανθρώπους. Αφού λοιπόν προσπαθούσαν να κατηγορήσουν τον αγγελιοφόρο ότι ψεύδεται, αφού τον χαρακτήριζαν προδότη, ξεκινούσαν να τον διώκουν…», σχολίασε σχετικά.

Στο Πακιστάν μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο ιμάμης, οι Αχμαντίγια έχουν πάψει να αναγνωρίζονται επισήμως ως μουσουλμάνοι διά νόμου εδώ και πολλά χρόνια. Το τελευταίο διάστημα οι αρχές ζητούν από που τα μέλη της κοινότητας που υποβάλλουν αίτηση για έκδοση διαβατηρίου να υπογράψουν δήλωση ότι δεν είναι μουσουλμάνοι, πράγμα που φυσικά αρνούνται, στερούμενοι ως επακόλουθο το δικαίωμα σε διαβατήριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, η υπό διωγμό μουσουλμανική κοινότητα των Αχμαντίγια στο Πακιστάν συρρικνώθηκε από αρκετά εκατομμύρια το 1974 σε μόλις 400.000 μέλη το 2016. Εξάλλου υπάρχει και οργανισμός που ασχολείται με την καταγραφή των διώξεων που υφίσταται η κοινότητα σε όλον τον κόσμο. Η απάντηση της κοινότητας Αχμαντίγια στις διώξεις, είναι η εμβληματική της φράση «Αγάπη για όλους, Μίσος για κανέναν».

Συμπόσιο Ειρήνης της κοινότητας Αχμαντίγια στην Ελλάδα

Την αναγκαιότητα για ειρήνη μέσω της δικαιοσύνης υπογράμμισε ο Muhammad Hammad Harter, εκπρόσωπος του ανώτατου επικεφαλής της παγκόσμιας μουσουλμανικής κοινότητας Αχμαντίγια, Mirza Masroor Ahmad, αναφερόμενος σε ομιλία του Χαλίφη στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά την οποία καλούσε σε ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια ενότητα. «Στην Ελλάδα οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 4% του πληθυσμού. Η ανοχή και η ενσωμάτωση είναι ευθύνη και των δύο πλευρών. Ένας μουσουλμάνος που φιλοξενείται σε μία χώρα οφείλει να διαφυλάσσει την ειρήνη και την ασφάλεια όλων των κατοίκων. Οφείλει ευγνωμοσύνη στο κράτος και στους πολίτες και πρέπει το συντομότερο να ξεκινήσει να προσφέρει στην τοπική κοινωνία», τόνισε ο Muhammad Hammad Harter.

Το συμπόσιο έκλεισε με μία σιωπηλή προσευχή για την ειρήνη στον κόσμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος