Συλλαλητήριο στην Αθήνα αποφάσισαν οι αγρότες στη Νίκαια (video)

Την απόφαση τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συλλαλητήριο στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, αλλά και διαδηλώσεις σε κάθε νομό έξω από υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι από 35 μπλόκα, 11 ομοσπονδίες και δεκάδες επιτροπές αγώνα από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση στη Νίκαια το μεσημέρι της Τρίτης.

Ζητούν συναντήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, οι αγρότες ζήτησαν συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος) την ερχόμενη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, τονίζοντας πως σκοπό έχουν να κατατεθούν τα αιτήματα τους ώστε η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει.

Στη κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος της Ενωτικής ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πως λένε ψέματα όταν αναφέρουν ότι οι αγρότες ζουν καλύτερα από τους άλλους, και τόνισε ότι «ελάχιστοι αγρότες πήραν ζεστό χρήμα, ενώ όσοι χρωστούσαν στην εφορία, λόγω της έλλειψης του ακατάσχετου τελικά δεν μπήκαν χρήματα στο βιβλιάριο».

Ο κ. Μπούτας επεσήμαινε πως ότι κέρδισαν τα τελευταία χρόνια οι αγρότες το πέτυχαν με αγώνες, ενώ αναφερόμενος σε όσους αμφισβητούν τους αγώνες, είπε πως όλους αυτούς «τους πονάει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα το οποίο εκφράζεται μέσα από την Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων».

Σε σχέση με τα αιτήματα των αγροτών, οι ομιλητές αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού, στο φορολογικό και το αίτημά τους για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, αλλά και το αίτημα για κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Στο μεταξύ, γάλατα μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα έχυσαν οι κτηνοτρόφοι, στη διάρκεια της συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης. Επίσης μοίρασαν γάλα σε διερχόμενους, ενώ τοποθέτησαν και μπάλες άχυρου στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, με τους κτηνοτρόφους να δηλώνουν έτοιμοι να κατέβουν στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου, αν ο πρωθυπουργός δεν απαντήσει στο αίτημά τους για συνάντηση.

Στις Σέρρες, οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ και παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά του στον αντιπεριφερειάρχη.

Κατά τη συνεδρίαση εκπροσώπων από δέκα μπλόκα που πραγματοποιήθηκε στον Λευκώνα, αποφασίστηκε ομόφωνα να δοθεί προθεσμία στην κυβέρνηση δύο ημερών μέχρι την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου προκειμένου να ορίσει την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής συνάντησής τους.

Στο μεταξύ, σε «πορτοκαλί συναγερμό» βρίσκεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 120.000 τόνοι χύδην φορτίων, κυρίως νικελίου και χαλυβουργικών υλών, με προορισμό, στις περισσότερες περιπτώσεις, τις βιομηχανίες της γειτονικής πΓΔΜ.

Στα αμέσως επόμενα 24ωρα το συμβατικό λιμάνι θα αδυνατεί να υποδεχτεί άλλα πλοία, καθώς τα συσσωρευμένα χύδην φορτία, που παραμένουν εγκλωβισμένα εκεί λόγω του αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες, θα έχουν καλύψει κάθε διαθέσιμο κρηπίδωμα.

Με αγροτικά μηχανήματα στα γραφεία της Περιφέρειας στο Μεσολόγγι έφτασαν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, αδειάζοντας στην είσοδο γάλα και άχυρο. Επίσης, παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη.

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους αγρότες οργανώνουν φορείς και σωματεία του Ηρακλείου την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στα Λιοντάρια.

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Κ. Θεοχαρούλη, Δ. Γιαννακίδου, Ν. Παπαδούλα], Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Κρίσιμη η σύσκεψη στη Νίκαια για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος