Στον εισαγγελέα την Κυριακή ο Λιγνάδης – Βαρύτατες οι κατηγορίες

Οι μηνύσεις και οι μαρτυρικές καταθέσεις έδωσαν τα στοιχεία που χρειάζονταν οι εισαγγελικές αρχές για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Ο Δημήτρης Λιγνάδης μετά από αυτήν την εξέλιξη προσήλθε αργά το απόγευμα αυτοβούλως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όπου και συνελήφθη. Σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για βιασμούς κατ΄ εξακολούθηση.

Πριν από τη σύλληψή του ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου είχε ξαναπάει – και πάλι αυτοβούλως – στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση μαζί με το δικηγόρο του. Είχε δηλώσει ότι είναι στη διάθεση των αρχών και σύμφωνα με πληροφορίες είχε δώσει τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του. Αποχώρησε όμως καθώς όπως τον ενημέρωσαν δεν είχε μέχρι εκείνη την ώρα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Από το βράδυ της Παρασκευής ο Δημήτρης Λιγνάδης διέμενε σε φιλικό σπίτι.

Τις ραγδαίες εξελίξεις προκάλεσε δεύτερη μήνυση εναντίον του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού για βιασμό ανηλίκου. Πρόκειται για καταγγελία που δεν έχει παραγραφεί καθώς έχουν περάσει 11 χρόνια. Η πρώτη μήνυση κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 2021, αφορά ωστόσο καταγγελίες για πράξεις που έχουν πλέον παραγραφεί.

Πολιτική αντιπαράθεση

Σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε επικίνδυνο τον Δημήτρη Λιγνάδη μετά απ’ όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.

“Κυριάκος Μητσοτάκης και Λίνα Μενδώνη συγκάλυψαν την υπόθεση Λιγνάδη”, τόνισε ο Α. Τσίπρας μιλώντας σε περιφερειακά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Zήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη, λέγοντας μάλιστα ότι δεν είναι αδίκημα να είσαι φίλος ενός ανθρώπους που αποδεικνύεται ότι είναι επικίνδυνος. Δεν το είπα έτσι, τώρα το λέει η κ. Μενδώνη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για αντιπολιτευτικό δηλητήριο και για χυδαία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί όσα σοκαριστικά αποκαλύπτονται, δίνοντάς τους κομματικό χρώμα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν ήταν ποτέ προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ζήτησε κανείς ευθύνες από τον κ. Τσίπρα για τον κ. Χαϊκάλη που με την υπογραφή του τον διόρισε Υπουργό; Του ζήτησε ευθύνες για τον κ. Κιμούλη που η κυβέρνησή του διόρισε σε θέσεις ευθύνης;

Ευθύνες του ζητήθηκαν για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, που όχι μόνο την γνώριζε αλλά προσπάθησε εγγράφως να την συγκαλύψει», τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Σφοδρά είναι τα πυρά και από τα υπόλοιπα κόμματα.

Οι δηλώσεις καταδίκης για την υπόθεση Λιγνάδη ήρθαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση από την κυβέρνηση και φυσικά αυτές οι δηλώσεις καταδίκης δεν μπορούν ούτε να κρύψουν, ούτε να παραγράψουν τις ευθύνες τις κυβερνητικές για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Η κυβέρνηση δεν εξαπατήθηκε, αλλά εξαπάτησε τον ελληνικό λαό (…) Θεωρούμε την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη αυτονοήτη, αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Η υπουργός πολιτισμού κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος από τη δικαιοσύνη.

Μαρτυρία-κλειδί για τον βιασμό του 14χρονου

Νέος μάρτυρας κλειδί κατέθεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην εισαγγελία και φέρεται να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του 25χρονου για την αποπλάνηση και το βιασμό του σε ηλικία 14 ετών, το 2010. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας τότε ήταν 16 ετών.

«Ο εντολέας μου έχει κατονομάσει και μάρτυρες. 1.57 δεν ήταν μόνο ο ίδιος. Η επαφή έγινε με έναν κύκλο νέων ανθρώπων. Ο ίδιος όμως υπέστη το βαρύτατο αυτό έγκλημα και την στιγμή που έγινε η πράξη δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή μπροστά μάρτυρας όμως υπάρχουν μάρτυρες οι οποίοι μπορούν να καταθέσουν στη δικαιοσύνη για τα περιστατικά τα οποία οδήγησαν σε αυτό το αποτρόπαιο βράδυ», δήλωσε ο δικηγόρος του θύματος Γιάννης Βλάχος.

Το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο γνωστός σκηνοθέτης από τον 25χρονο δεν έχει παραγραφεί καθώς τελέστηκε το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός δεν προέρχεται από τον καλλιτεχνικό χώρο και ο μηνυόμενος τον προσέγγισε στην πλατεία του Μεταξουργείου

Ωστόσο η υπάρχει και δεύτερη μήνυση η οποία παραγράφεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Άποψή μας είναι ότι πρέπει η μήνυση η οποία κινδυνεύει με άμεση παραγραφή να χρεωθεί σε διαφορετικό εισαγγελέα για να μπορέσει να κινήσει τάχιστα τις διαδικασίες να μην υπάρξει παραγραφή αλλά αυτό είναι θέμα της εισαγγελίας», αναφέρει ο κ. Βλάχος.

Με άκρα μυστικότητα κατέθεσε το μεσημέρι της Παρασκευής γυναίκα που φέρεται να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα αν και η ίδια δεν υπήρξε θύμα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεσή της ήταν πολύωρη. Η μάρτυρας κατέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος διερευνά το περιεχόμενο των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί από θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Οι δυο μαρτυρίες χαρακτηρίζονται από τους εισαγγελείς ως κομβικής σημασίας για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αργά το απόγευμα ακόμη ένα πρόσωπο κατήγγειλε στον εισαγγελέα ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη την τελευταία εξαετία.

Στον εισαγγελέα την Κυριακή ο Δ. Λιγνάδης

Αντιμέτωπος με τον εισαγγελέα θα βρεθεί την Κυριακή ο Δημήτρης Λιγνάδης και στη συνέχεια ενώπιον της ανακρίτριας η οποία συμφώνησε σήμερα στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης εναντίον του. Μέσα σε πέντε ημέρες θα πρέπει να απολογηθεί και τότε θα αποφασιστεί αν θα κριθεί προφυλακιστέος ή όχι. Δεδομένο είναι ότι η κατηγορία που αντιμετωπίζει για βιασμό κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος είναι πολύ βαριά και είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η προφυλάκισή του. Δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που όπως γίνεται σε κάθε υπόθεση, θα ζυγίσουν οι εισαγγελικές αρχές ώστε να αποφασίσουν για την προφυλάκιση ή μη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Το αν είναι ύποπτος φυγής και αν είναι επικίνδυνος για άλλες αξιόποινες πράξεις.

Ίσως γι αυτό, εκτιμούσαν δικαστές πηγές, πήγε αυτοβούλως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψής του… Πιθανότατα για να δηλώσει ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και να αποφύγει την προφυλάκιση.

Δύο είναι οι βιασμοί για τους οποίους εκδόθηκε το ένταλμα. Ο ένας με βάση τη χθεσινή μήνυση και ο δεύτερος μετά την παραγεγραμμένη μεν μήνυση του αποκαλούμενου Βασίλη, ο οποίος ωστόσο μίλησε και για άλλα περιστατικά που δεν έχουν παραγραφεί. Ένα από αυτά δεν έχει παραγραφεί.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να βγουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση ενώ απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις για καθυστέρηση στην έρευνα τονίζει ότι «υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ματίνα Καλτάκη, Νίκος Καπόγλης, Ελίνα Κολύβα, Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος