Στάση αναμονής από τους νησιώτες εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στα νησιά (video)

Εν αναμονή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στα τρία νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού τελούν οι νησιώτες οι οποίοι κρατούν στάση αναμονής μετά την χθεσινή σύσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στάση αναμονής τηρούν οι νησιώτες όπου περιμένουν να ενημερωθούν από τους δημάρχους που πήραν μέρος στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Το κλίμα ήταν εποικοδομητικό και διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να απομονωθούν τα ακραία στοιχεία και να ερευνηθούν τα περιστατικά υπερβολικής βίας από την αστυνομία.
Ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τα τρία νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού, με πρώτο σταθμό τη Σάμο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τη Λέσβο μετά τη χθεσινή συνάντηση των νησιωτών δημάρχων με τον πρωθυπουργό. «Κερδήθηκε μια σοβαρή μάχη αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς», είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος επί της ουσίας είπε ότι μπήκε ξανά στο πλάνο το θέμα της αποσυμφόρησης, σταματά η διαδικασία επίταξης, και έμεινε με την εντύπωση ότι «βγαίνει από το κάδρο» η θέση της Καράβας.

Ο δήμαρχος Σάμου Γιώργος Στάντζος, μόλις επέστρεψε από την  Αθήνα,  ήρθε στο μπλόκο της Ζερβού και τόνισε σε όλους ότι πρέπει να είναι παρόντες στο σημείο, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Επίσκεψη Γ. Πλακιωτάκη σε Λέσβο, Χίο, Σάμο

Τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου επισκέπτεται από σήμερα εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.

Ο υπουργός επισκέπτεται αρχικά τη Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα μεταβεί με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης σε Χίο και Σάμο.

Και στα τρία νησιά ο υπουργός θα επιθεωρήσει τις τοπικές λιμενικές αρχές, ενώ θα έχει συνάντηση με τα στελέχη του λιμενικού σώματος για το θέμα του προσφυγικού και την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Ήδη με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας οι λιμενικές αρχές και των τριών αυτών νησιών ενισχύονται από σήμερα.

Ένταση το βράδυ στο Πυλί της Κω
Ανησυχία επικράτησε το βράδυ της Πέμπτης στο Πυλί της Κω, όταν περίπου 100 μετανάστες κατέβηκαν στο χωριό. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, όμως χάρη στην άμεση επέμβαση της Αστυνομίας, οι μετανάστες οδηγήθηκαν προς το hot spot.

Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. σε Χίο και Λέσβο

Έρευνα έχει διαταχθεί από το αρχηγείο της Αστυνομίας για όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες σε Λέσβο και Χίο ώστε να εξεταστούν οι υπηρεσιακές ενέργειες αστυνομικών αλλά και οι καταγγελίες πολιτών για άσκηση υπέρμετρης αστυνομικής βιας σε βάρος τους.

«Έκνομες ενέργειες δεν γίνονται ανεκτές… Οι όποιες ευθύνες θα καταλογιστούν μέχρι κεραίας», Δηλώνει το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, δια στόματος του εκπροσώπου της, Θεόδωρου Χρονόπουλου, σχετικά με τα γεγονότα στην Λέσβο και στην Χίο και την συμπεριφορά των αστυνομικών των ΜΑΤ, που έκαναν το γύρο του κόσμου μέσα από βίντεο και φωτογραφίες, τραυματίζοντας το κύρος του Σώματος.

Σε επίσημη δήλωση που έκανε το μεσημέρι ο κ. Χρονόπουλος, κατ’ εντολή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, ανέφερε:

«Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας από χθες ανακοίνωσε ότι όλες οι συμπεριφορές και οι πράξεις που σχετίζονται με τα γεγονότα στη Λέσβο και τη Χίο θα διερευνηθούν γρήγορα και σε βάθος. Οι όποιες ευθύνες, θα καταλογισθούν μέχρι κεραίας. Έκνομες ενέργειες δεν γίνονται ανεκτές. Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν, όσα κι αν έχουν υποστεί, οι αστυνομικοί έχουν στολή και αποστολή.

Η εντολή της πολιτικής ηγεσίας και η θέληση της φυσικής ηγεσίας του Σώματος είναι ρητή και ξεκάθαρη: Οι αποφάσεις που χρειάζεται να παρθούν, θα παρθούν με ψυχραιμία, με προσήλωση στην αποστολή του Σώματος, αλλά και πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο τόπος, η Αστυνομία και οι αστυνομικοί, σε πρωτόγνωρες συνθήκες αμφισβήτησης του κράτους δικαίου».

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου «για τα επεισόδια και την απρόκλητη αστυνομική βία από τους άνδρες των ΜΑΤ», τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο, κατέθεσαν, συνολικά 19 δικηγόροι της Μυτιλήνης. Με την μηνυτήρια αναφορά, που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ζητείται η τιμωρία «όσων ένστολων ενήργησαν προβαίνοντας συλλογικά και συστηματικά σε πλείστες όσες εγκληματικές πράξεις». Στην αναφορά καταγγέλλεται σειρά, κατά τους δικηγόρους, παράνομων ενεργειών.

Πηγή: ΕΡΤ
Ανταποκρίσεις-Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλη, Θοδωρής Πυλιώτης, Χάρης Ζαβουδάκης, Καλλιόπη Βερβέρογλου, Νίκος Κουντούρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος