Speak Out: Δωρεάν νομική υποστήριξη για παρενόχληση στην εργασία από Action Aid και Women on Top

H ActionAid σε συνεργασία με το Women on Top προσφέρει δωρεάν παροχή νομικής συμβουλευτικής σε γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά στην εργασία τους. Η νέα υπηρεσία της ActionAid, «Speak Out», η οποία δημιουργείται σε συνεργασία με τον οργανισμό Women on Top έρχεται να υποστηρίξει γυναίκες άνω των 18 ετών, που μένουν στην Ελλάδα και έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία είτε αυτό συμβαίνει τώρα είτε έχει γίνει στο παρελθόν.

Η δωρεάν νομική συμβουλευτική περιλαμβάνει συζήτηση και από κοινού σχεδιασμό των επόμενων βημάτων για την προστασία και τη δικαίωση όσων έχουν υποστεί παρενοχλητικές συμπεριφορές. Αφορά γυναίκες με σταθερή εργασία, γυναίκες που εργάζονται άτυπα, γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί στο πλαίσιο μιας συνέντευξης, μιας συνάντησης, ενός επαγγελματικού ταξιδιού.

Το 85% των Ελληνίδων έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στo χώρο εργασίας

Σύμφωνα με την έρευνα της ActionAid με τίτλο «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας» στην Ελλάδα το 85% των γυναικών έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στην εργασία. 1 στις 10 γυναίκες αναφέρει ότι έχει υπάρξει θύμα απόπειρας σεξουαλικής επίθεσης/απόπειρας βιασμού/βιασμού, ενώ 1 στις 5 αναφέρει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικού εκβιασμού. Κάποια βασικά πορίσματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής:

Οι μισές γυναίκες έχουν παρενοχληθεί από συνάδελφο, 1/4 περίπου αναφέρει ότι ο δράστης ήταν πελάτης, ενώ 1 στις 5 φορές εμπλέκεται ο διευθυντής/ ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης εκδηλώνονται οι περισσότερες στον χώρο του γραφείου, σε ποσοστό 56%. Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των ίδιων των θυμάτων, το 56% των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό μίλησε για το περιστατικό σε κάποιο άλλο άτομο, ενώ, στις μισές από τις περιπτώσεις που ήταν κάποιο άτομο παρόν, δεν αντέδρασε.

Σε συνέχεια της έρευνας αλλά και των καταγγελιών που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, η ActionAid σε συνεργασία με τον οργανισμό Women on Top προσφέρουν ένα ασφαλές πλαίσιο σε όλες τις γυναίκες που έχουν βρει τη δύναμη να μιλήσουν και να ζητήσουν υποστήριξη καθώς η σεξουαλική παρενόχληση συμβαίνει σε όλους τους χώρους εργασίας.

Μέσα από συνεδρίες εξ αποστάσεως, μέγιστης διάρκειας τριών ωρών συνολικά, οι εξειδικευμένοι δικηγόροι της ομάδας θα συμβουλεύουν για τις επιλογές που έχει και τις κινήσεις που μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα που αποφασίσει να ζητήσει υποστήριξη. Η νέα υπηρεσία θα αναλαμβάνει επίσης ανά περίπτωση και τη διαμεσολάβηση ή την εκπροσώπηση της υπόθεσης ενώπιον της δικαιοσύνης.

Καμία γυναίκα δεν είναι η μόνη και καμία δεν πρέπει να είναι μόνη! Όποια γυναίκα ενδιαφέρεται μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος