Σπατάλη τροφίμων: Ένα παγκόσμιο φαινόμενο που στέλνει σήμα κινδύνου για τον πλανήτη

Ψωνίζουμε για 12 μήνες όμως στην πραγματικότητα τρώμε για… 11. Και αυτό οφείλεται στο λεγόμενο φαινόμενο σπατάλης φαγητού που κυριαρχεί στον σύγχρονο κόσμο. Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Πατρών, ένα μέσο νοικοκυριό τριών ατόμων πετάει τον χρόνο 115 μερίδες έτοιμου φαγητού στα σκουπίδια.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η σπατάλη τροφίμων σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό κοστίζει από 800 έως 1.000 ευρώ, κάθε χρόνο.

Ένα μέσο νοικοκυριό πετάει ετησίως στα σκουπίδια:
• 15,34 κιλά φρούτα
• 5,10 κιλά τυποποιημένα τρόφιμα
• 4,46 κιλά κρέας
• 3,97 λίτρα γαλακτοκομικά & είδη ψυγείου
• 3,9 κιλά ψωμί & είδη φούρνου

Σε μία εποχή που, όπως υπολογίζεται 821 εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν κάθε βράδυ για ύπνο πεινασμένοι, η ευκολία με την οποία απορρίπτουμε τρόφιμα, στα σκουπίδια συνδέεται και με το γεγονός ότι 6 στους 10 δεν γνωρίζουν το κόστος των τροφίμων που πετούν, ενώ μόλις 1 στους 2 δήλωσε ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις που έχει η σπατάλη των τροφίμων στο περιβάλλον.

«Εμείς στην έρευνα είχαμε βάλει ένα case study. Έχεις ένα πακέτο μακαρόνια κι έχει περάσει ημερομηνία τι κάνεις; Ένα 38% το πετάει χωρίς να σκεφτεί. Νομίζω ότι σίγουρα είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αν κανείς διαβάσει προσεκτικά τα νούμερα θα δει ότι ακόμη και στην Αφρική, που δεν πάει το μυαλό του ανθρώπου, ακόμη και εκεί πετάνε», δηλώνει στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Πατρών Προκόπιος Θεωδωρίδης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω του πιλοτικού Food Waste App -της πρώτης εφαρμογής στην Ελλάδα, για τη σπατάλη των τροφίμων.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος, Ελένη Μπουγά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος