Σώοι όλοι οι επιβαίνοντες μετά το ναυάγιο στη Μήλο — Τα πιθανά αίτια

Επιχείρηση διάσωσης 18 ανθρώπων που βρέθηκαν στη θάλασσα ξεκίνησε, όταν βούλιαξε η θαλαμηγός στην οποία επέβαιναν, στα ανοιχτά της Μήλου. Και οι 18 ναυαγοί είναι καλά στην υγεία τους ενώ σε εξέλιξη είναι η έρευνα για τα αίτια του ναυαγίου.

Η θαλαμηγός με 7 άτομα πλήρωμα και 11 επιβαίνοντες -ανάμεσα τους 5 ανήλικοι- έπλεε με κατεύθυνση τις Σπέτσες. Στις 10:30 το πρωί, ενώ βρισκόταν 16 ναυτικά μίλια ΒΔ της Μήλου, εξέπεμψε σήμα κινδύνου και άρχισε να βυθίζεται.

Δεκαέξι άτομα περισυννελέγησαν από επιβατηγό πλοίο και τα άλλα δύο απο μια λάντζα και ένα φορτηγό πλοίο. Καθώς το σημείο είναι ανοιχτό, απαιτούταν από το πλήρωμα πολύ λεπτοί χειρισμοί για να μπορέσουν να περισυλλεγούν όλοι τους σώοι. Μόνο ένας 58χρονος έφερε θλαστικό επιφανειακό τραύμα στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μήλου όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Πρόκειται για μία θαλαμηγό 28 μέτρων, σχετικά καινούργιο σκάφος με 11 άτομα επιβάτες και 7 άτομα πλήρωμα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε 10 μόλις λεπτά. Ήταν κοντά το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο Seajet2 και το πλήρωμά του με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφερε να σώσει τους ναυαγούς.

Όταν έφτασε στο σημείο το επιβατηγό, η θαλαμηγός είχε σχεδόν βυθιστεί, έξω απ το νερό ήταν μόνο η πλώρη και όλοι ναυαγοί στη θάλασσα. Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μήλου.

Όπως λένε οι αξιωματικοί του Λιμενικού που έχουν αναλάβει την προανάκριση για τα αίτια του ναυαγίου, η πιο πιθανή αιτία ήταν πως έσπασε ο άξονας. Κάτι τέτοιο, λένε έμπειροι αξιωματικοί, δικαιολογεί την γρήγορη βύθιση του πλοίου, καθώς, αν σπάσει ο άξονας, το πλοίο αμέσως βάζει νερά — και πλοία τέτοιου τύπου δε διαθέτουν στεγανά.

Το συγκεκριμένο σενάριο ενισχύεται κι από μια μαρτυρία ενός εκ των ναυαγών, πως ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος πριν το σκάφος ακινητοποιηθεί και βυθιστεί.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Κάτια Νιάκαρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος