Σοφία Καλανταρίδου: H γιατρός που ξεγεννά εγκύους με κορoνοϊό (Video)

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε η Σοφία Καλανταρίδου η οποία αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη του τοκετού γυναικών που είναι θετικές στον κορονοϊό στο νοσοκομείο Αττικόν. Πριν λίγες μέρες με τη βοήθειά της γεννήθηκε ένα μωρό με θετικό μοριακό έλεγχο για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 από μητέρα με λοίμωξη Covid-19 σε αποδρομή. Όπως είπε η ίδια, υπάρχει κάθετη μετάδοση του ιού ενδομητρίως αλλά αυτό είναι κάτι πολύ σπάνιο.

Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στον κόσμο μωρό με θετικό μοριακό έλεγχο για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 από μητέρα με λοίμωξη Covid-19 σε αποδρομή. Η κύηση ήταν 37 εβδομάδων με ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη της κύησης. Η μητέρα εμφάνισε προ οχταημέρου δεκατική πυρετική κίνηση και βήχα. Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο με RT-PCR, ο οποίος βγήκε θετικός και για τους δύο.

Η μητέρα προσήλθε στο Αττικό Νοσοκομείο με φαινόμενα τοκετού και ο μοριακός έλεγχος ήταν ασθενώς θετικός, γεγονός που υποδηλώνει ότι η λοίμωξη Covid-19 είναι σε αποδρομή.

Το αγοράκι, βάρους γέννησης 3.410 γραμμαρίων, μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών για παρακολούθηση. Ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή, γεγονός που απομακρύνει την πιθανότητα κάθετης μετάδοσης κατά την διάρκεια του τοκετού.

Μέχρι σήμερα, όλα τα νεογνά που γεννήθηκαν στο Αττικό Νοσοκομείο από μητέρες με λοίμωξη Covid-19 ήταν αρνητικά σε επανειλημμένους μοριακούς ελέγχους που έγιναν.

Η ομάδα της κλινικής, όπως ανέφερε η μαιευτήρας, έχει εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

«Υπάρχουν δημοσιεύσεις που έχουν δείξει ότι ο ιός περνάει τον πλακούντα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Υπάρχει κάθετη μετάδοση ενδομητρίως αλλά δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Σ’ αυτή την περίπτωση κατά τη διάρκεια του τοκετού η μητέρα ήταν σε αποδρομή, ήταν θετική στον ιό. Ευτυχώς το μωράκι είναι καλά», ανέφερε η κα. Καλανταρίδου.

«Η μεταδοτικότητα του ιού στο νεογνό είναι πολύ μικρή. Στο πρώτο τρίμηνο είχαμε μια σοβαρή περίπτωση με μητέρα που νόσησε αρκετά σοβαρά με δίδυμα. Τα δύο μωρά γεννήθηκαν στις 34 εβδομάδες και είναι μια χαρά. Η μεγάλη μας ανησυχία είναι για τις μητέρες που κολλάνε στο πρώτο τρίμηνο που γίνεται η οργανογένεση», κατέληξε η Σ. Καλανταρίδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος