Οι σεισμολόγοι συστήνουν ψυχραιμία για τους μετασεισμούς – Συμβουλές του ΟΑΣΠ (video)

Φυσιολογική είναι η μετασεισμική ακολουθία μια και θεωρείται ότι ο πρωινός σεισμός ήταν ο κύριος. Ωστόσο στους μετασεισμούς θα περιλαμβάνονται και ισχυροί μετασεισμοί. Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος μίλησε στην “Καλοκαιρινή Ενημέρωση” τονίζοντας την ανάγκη να επιδειχθεί ψυχραιμία από τους κατοίκους με το δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μέχρι το 15αύγουστο. Συμβουλές του ΟΑΣΠ προς τους σεισμοπλήκτους. Τα δύσκολα πέρασαν, δήλωσε στο δελτίο της ΕΡΤ από την Κω, ο Ευθύμιος Λέκκας. 

Μιλώντας στο δελτίο της ΕΡΤ στις 15:00 ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν λίγες ζημιές σε παλιά κτίρια, ενώ σε ότι αγορά στα νεότερα, δομημένα σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό, δεν κατάγραφηκαν ζημιές και εξήρε την πρωτόγνωρη ψυχραιμία των κατοίκων.

Τα χειρότερα πέρασαν δήλωσε, εξηγώντας ότι με αυτό το μέγεθος του σεισμού έχει εκτονωθεί το μεγαλύτερο τμήμα της ενέργειας, το οποίο θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε ένα τέτοιο ρήγμα.

Όπως εξήγησε ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, «Θεωρώ ότι αυτό που περιμένουμε είναι μια έντονη σεισμική ακολουθία, εξαιτίας του μικρού βάθους του σεισμού. Ήδη μας έχει δείξει σημάδια η ακολουθία, με πολλούς μετασεισμούς. Η ακολουθία όσον αφορά των αρiθμό είναι ικανοποιητική».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, είπε ότι προς την πλευρά της Κω και προς την πλευρά του Μπόντρουμ παρατηρήθηκε στην παράκτια ζώνη μια σημαντική πλημμυρίδα, ένα μικρό τσουνάμι στην πραγματικότητα ύψους 35 εκατοστών στο Μπόντρουμ και 50-60 εκατοστά στην Κω.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,5 R  συνιστά στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης της Κω τα ακόλουθα:
α. Να μην προσεγγίζουν τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές.
β. Να αποφεύγουν να επισκεφθούν περιοχές και δρόμους έντονων μορφολογικών κλίσεων στις οποίες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατολισθήσεων
γ. Να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνουν βάση , πολύ περισσότερο να μην αναπαράγουν, στις φημολογίες.
Όσοι κάτοικοι της Κω επιθυμούν έλεγχο των κτιρίων τους, να απευθύνονται στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κω, οδός Σκ. Ζερβού 40, τηλέφωνο 2242061507.
Η Κως υπέστη μια σκληρή δοκιμασία και άντεξε. Κάθε λεπτό που περνά, η Κως επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς της. Η κρατική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε θέματος απαιτεί άμεση διαχείριση.
Η πρώτη μέριμνα αφορούσε την ανθρώπινη ζωή και σε αυτό το στάδιο η προσοχή περνά στον έλεγχο των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος.
Με συνεχείς ανακοινώσεις του, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας θα ενημερώνει τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού για οποιοδήποτε θέμα απαιτηθεί.

Για τη σεσμική ακολουθία που έως τις 12 ανερχόταν σε 200 μετασεισμούς, μάς ενημερώνει από το Αστεροσκοπέιο Αθηνών ο Γιώργος Καρυωτάκης.

“Κτίρια με οποιοδήποτε πρόβλημα δεν θα πρέπει να κατοικηθούν για το επόμενο διάστημα”, είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

Ο γεωλόγος και ερευνητής Θάνος Γκανάς είπε για τον σεισμό:

Ομαλή η μετασεισμική ακολουθία αλλά η περιοχή βρίσκεται σε διέγερση, χωρίς να ξέρουμε ακόμη αν είναι στην αρχή ή στο τέλος της, δήλωσε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Σταύρο Τάσσο.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Αποστολή Κως, Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος