Σήμα κινδύνου για το ύψος των εσόδων του ΙΚΑ (video)

Σήμα κινδύνου για το ύψος των εσόδων και των παροχών του ΙΚΑ εκπέμπουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδία των εργαζομένων του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας. Στο μεταξύ, χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν μειωμένες τις επικουρικές τους συντάξεις. Την Πέμπτη προγραμματίζουν πορεία διαμαρτυρίας.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εκκρεμότητα περισσότερες από 60.000 (60.493) κύριες και περισσότερες από 61.000 (61.654) επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στα χρόνια της κρίσης (2009-2015), το ΙΚΑ εμφάνισε απώλειες της τάξης των 14,5 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα ο φορέας οφείλει σε ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ 1,1 δισ. ευρώ από συνεπραττόμενες εισφορές.

Στο συνέδριο μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, όπου και σημειώθηκε διακοπή, όταν εργαζόμενοι ανάρτησαν πανό, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων, από τις αρχές του 2017.

Οι εργαζόμενοι της κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ομοσπονδίας, ανέφεραν ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στις νέες συντάξεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις συντάξεις χηρείας, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πέσουν ακόμα και στα 150 ευρώ.

Η ομοσπονδία χαρακτηρίζει τον νέο ενιαίο φορέα κύριας ασφάλισης, που δημιουργείται από τις αρχές του επόμενου έτους, προβληματικό, καθώς εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ενστάσεις εκφράζονται και για το εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε θέση να υλοποιήσουν, το επόμενο διάστημα, τον επανυπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Στο μεταξύ σήμερα, χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν μειωμένες τις επικουρικές τους συντάξεις. Πρόκειται για την αναδρομική παρακράτηση του Ιουλίου.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι εκτιμάται ότι θα καλύψουν τη διαφορά σε 2 με 3 μήνες.

Όσοι είδαν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 8 με 10 δόσεις, ενώ οι συνταξιούχοι που είδαν οριακές μειώσεις έως 50 ευρώ, θα καλύψουν τη διαφορά σε μία μόνο δόση, δηλαδή με την καταβολή της σύνταξης του Νοεμβρίου.

Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά στις 10.00.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος