Συγκέντρωση βοήθειας για τους πρόσφυγες από φορείς της Σάμου

Κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης που θα συνδράμουν τους πρόσφυγες, απευθύνουν στη Σάμο, το τοπικό εργατικό κέντρο, η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη και οι Σύλλογοι Γυναικών Σάμου.

Τα είδη θα συγκεντρώνονται στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, Δευτέρα ως Παρασκευή 8 π.μ. – 1 μ.μ. και κάθε Τρίτη από 6 μ.μ. – 8 μ.μ. και συγκεκριμένα υπάρχει ανάγκη για εμφιαλωμένο νερό, γάλα μακράς διάρκειας, πάνες και μωρομάντηλα, χαρτί υγείας και κουζίνας, κονσέρβες, μπισκότα κάθε είδους, φρυγανιές και παξιμάδια, παιδικά παιχνίδια, κουβέρτες και σεντόνια κλπ.

Οι προαναφερόμενοι φορείς σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν μεταξύ άλλων: “Εκφράζουμε την οργή και αγανάκτησή μας για τις συνεχείς τραγωδίες (τελευταία στη Σάμο και το Φαρμακονήσι) των μεταναστών και των προσφύγων.

Οργή και αγανάκτηση που ολοένα και μεγαλώνει βλέποντας την αγωνία και την απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όσων κατάφεραν να φτάσουν στις ακτές της Σάμου και τις απάνθρωπες συνθήκες που είναι αναγκασμένοι να βιώσουν μέχρι να φύγουν από τη Σάμο.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τους υπεύθυνους της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, την πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, τα κυκλώματα της παράνομης διακίνησής τους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ για να εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερα κέρδη στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές τους και που είναι η αιτία για όλα τα παραπάνω.

Οι παραπάνω φορείς και κινήματα εκφράζουμε την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Καλούμε τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τις Λαϊκές Επιτροπές και όλο το λαό της Σάμου να εκφράσουν και να δυναμώσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους”.

Επιστολή αγωνίας από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου για μεταναστευτικό

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ Αιγαίου: O Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος, με επιστολή του σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια κατευθυνόμενη σκόπιμη διαστρέβλωση  της  θέσης της περιφέρειας σημειώνοντας  “διαβλέπω  δυστυχώς, την  ανησυχία στους κατοίκους. Η Περιφέρεια λέει, θέλει να κάνει δεύτερο κέντρο φύλαξης και μάλιστα δίπλα στο σπίτι σας ..» Τη μία εμφανιζόμαστε να  κάνουμε  το κέντρο στο ελικοδρόμιο στο Μαλαγάρι, την άλλη στο Παλιόκαστρο,  την άλλη κάπου αλλού…

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται καμία διαφορετική ερμηνεία. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να ταράξουμε τη ζωή κανενός κατοίκου σε καμία περιοχή του νησιού μας,  αντίθετα θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ηρεμία και την ασφάλειά του.

Δώσαμε  επιτυχημένο, από το αποτέλεσμα ,αγώνα ώστε η παραμονή των προσφύγων στον τόπο μας να είναι η ελάχιστη δυνατή  και στόχος είναι πάντα  η αυθημερόν αναχώρηση. Θέλουμε όμως αυτή η σύντομη παραμονή να γίνεται με συνθήκες ανθρώπινες, που τιμούν τον πολιτισμό μας και εξασφαλίζουν την κοινωνική γαλήνη, αφού αποκλείουν εντάσεις και διαμαρτυρίες από μέρους των προσφύγων. Συγκεκριμένα, για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν όλα αυτά, η περιφέρεια, ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομίας και τη Γενική Γραμματεία Υποδομών βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Η βοήθεια ήταν άμεση και ουσιαστική.

Το Σάββατο, με το έκτακτο δρομολόγιο για μεταφορά προσφύγων του express Πήγασος έρχονται 20 σπίτια κοντέινερ 25 τμ το καθένα με εξοπλισμό, που χρησιμοποιήθηκαν στο σεισμό της Κεφαλονιάς. Θα μεταφερθούν στην αποθήκη της ΠΕ Σάμου (περιοχή ΚΕΓΕ). Εάν η τοπική κοινωνία ομογνωμήσει, αυτά θα τοποθετηθούν σε κοινώς αποδεκτό τόπο, που δε θα διαταράσσει τη ζωή κανενός κατοίκου του νησιού. Διαφορετικά, εάν η τοπική κοινωνία θεωρεί ότι οι πρόσφυγες πρέπει να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους για παραδειγματισμό ή υπάρξει μια άλλη καλύτερη λύση, αυτά θα παραμείνουν στην αποθήκη”.

To Λιμενικό Σώμα

Σε δύο επιχειρήσεις διάσωσης αναφέρεται το Λιμενικό Σώμα, στην πρώτη για 41 άτομα στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Σάμου και στη δεύτερη περίπτωση στη διάσωση 53 στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου “ΠΡΑΣΣΟ”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος