Σε τροχιά διεκδικήσεων ο κλάδος των Μεταλλωρύχων

To 22o συνέδριό της πραγματοποιεί στις 20 Οκτωβρίου η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, ενώ για το λόγο αυτό και με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, κατέθεσε με παράσταση διαμαρτυρίας, υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Με βάση τα στοιχεία της ΟΜΕ, απασχολούνται συνολικά στον κλάδο, γύρω στούς 6.000 εργαζόμενους (περιλαμβανομένων των λιγνιτωρύχων της ΔΕΗ), που πριν την ένταξη στην ΟΝΕ έφθαναν τις 20.000, με κύρια την παραγωγική ενασχόληση στην ύπαιθρο, όπου περιφερειακά γύρω από τον κλάδο απασχολούταν και άλλοι 20.000 εργαζόμενοι.

Ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θέματα υγιεινής και ασφάλειας, αποβιομηχάνιση, είναι μεταξύ των θεματικών του συνεδρίου και απασχολούν τον κλάδο με τη διαμόρφωση αντίστοιχων διεκδικήσεων.

Όπως αναφέρει η ΟΜΕ: “Οι εργαζόμενοι του κλάδου, διαπιστώνουν ότι τα τελευταία πολλά χρόνια ο κλάδος της εξόρυξης μεταλλευμάτων, εκμετάλλευσης λατομείων, λιγνιτωρυχείων συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να έχει περιορισθεί σημαντικά η συμβολή του Ορυκτού Πλούτου στο ΑΕΠ.

Δυστυχώς από τη δεκαετία του 90 οι πολιτικές της Ε.Ε. και των διαδοχικών Κυβερνήσεων συρρίκνωσε την συμμετοχή του Ορυκτού Πλούτου στο ΑΕΠ από 5% στο 2%.
Η αποβιομηχανοποίηση που προωθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στα πλαίσια εθνικών και κοινοτικών πολιτικών είχε τις επιπτώσεις και στο κλάδο της μεταλλείας με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στην σημερινή της “χρεοκοπία” .

Διαβάστε το αναλυτικό υπόμνημα ΟΜΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΕΛΙΚΟ Υπ.Εργασίας με τα στοιχεία για τον κλάδο, αλλά και τις διεκδικήσεις της ΟΜΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ