Σε ισχύ τα μέτρα για τα Χριστούγεννα – Τι θα ισχύει ως τις 7/1

Σε ισχύ είναι τα μέτρα αποφυγής του συνωστισμού για την αποτροπή της μετάδοσης του κορονοϊού ανήμερα των Χριστουγέννων. Παράλληλα, δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ τα αναθεωρημένα μέτρα του λοκντάουν που θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Κλειστοί είναι από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ακρόπολη, Μοναστηράκι και Θησείο, μετά από εισήγηση της Αστυνομίας. Το ίδιο διάστημα δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του τραμ στο τμήμα από τη στάση Καλλιρρόης έως το Σύνταγμα.

Αυστηρά τα μέτρα και στις εκκλησίες. Οι ελάχιστοι πιστοί που παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία έστειλαν το μήνυμα 6 στο 13033. Στην πλειονότητα των εκκλησιών τα μέτρα τηρήθηκαν τόσο από πιστούς όσο και από Ιεράρχες.

Στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, διοικητικά πρόστιμα ύψους 300 ευρώ επιβλήθηκαν σε τρεις πιστούς που βρίσκονταν σε Ιερό Ναό του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, καθώς δεν φορούσαν μάσκα.

Συλλήψεις και πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων αποφυγής συνωστισμού σε σπίτια, καταγράφηκαν σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Λευκάδα και Εύβοια.

Υπενθυμίζεται ότι για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.

Για τη σύσταση των 9 ατόμων στο γιορτινό τραπέζι ο κωδικός για μετακίνηση είναι ο αριθμός 6 ενώ ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Όσοι μετακινηθούν θα πρέπει να στείλουν sms και ξεκινώντας, αλλά και επιστρέφοντας.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να μπορούν να δικαιολογήσουν τη μετακίνηση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ.

Δημοσιεύτηκαν τέλος σε ΦΕΚ τα αναθεωρημένα μέτρα του λοκντάουν που θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Θα επιτρέπονται κυνήγι και ψάρεμα εντός της οικείας περιφερειακής Ενότητας, ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εντός των ορίων της Περιφέρειας.

Αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων ορίζεται ότι σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων θα μπορούν να είναι ανοικτά τις δύο ερχόμενες Κυριακές, δηλαδή την 27η Δεκεμβρίου και την 3η Ιανουαρίου 2021.

Το προαιρετικό ωράριο είναι 7 το πρωί με 9 το βράδυ με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1πμ.

Στο ίδιο ΦΕΚ αναφέρεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών-γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών-γυναικών.

Παράταση των περιοριστικών μέτρων σε Δυτική Αττική και Κοζάνη

Σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα και Κοζάνη παρατείνονται μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα Παρασκευή ως τις 28 Δεκεμβρίου και στις Θεσπιές Βοιωτίας.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος