Σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν σύλλογοι εκπαιδευτικών και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, που εορτάζεται στις 8 Μαρτίου. Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε τρίωρη στάση εργασίας για τον ίδιο λόγο, ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις με αφορμή τις εκδηλώσεις-συγκεντρώσεις που έχουν ανακοινωθεί για την Κυριακή 8 Μαρτίου.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως: “με το σύνολο των δυνάμεών της θα συνεχίσει να επικουρεί με κάθε δυνατό τρόπο τις γυναίκες που διαβιούν στην ελληνική επικράτεια και εργάζονται ή είναι υποψήφιες προς εργασία, ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχουν δυναμικά στην κοινωνική ζωή του τόπου, να μορφώνονται, να εξελίσσονται επαγγελματικά και να κατακτούν τομείς που στερεοτυπικά και παρωχημένα παραμένουν δυσπρόσιτοι ή και άβατοι γι’αυτές”.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: “τιμά τους αγώνες των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και για την άρση των διακρίσεων.
Παράλληλα, καλεί τις εργαζόμενες γυναίκες να συμμετέχουν στους αγώνες του εργατικού κινήματος ενάντια στην αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και τη συρρίκνωση των αμοιβών.
Στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ οι γυναίκες εργάζονται σε διάφορους τομείς και ειδικότητες ενώ συμμετέχουν και στη διοίκηση από διάφορες θέσεις ευθύνης. Από τα ορυχεία έως τις μονάδες παραγωγής και από τα καταστήματα έως τη διοίκηση, αποτελούν κομμάτι του πιο πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου της επιχείρησης που δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο δυναμικό της.
Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η 8η Μάρτη δεν είναι μόνον μια ευκαιρία για να θυμηθούμε τις κατακτήσεις των γυναικών αλλά και μια αφετηρία για νέους αγώνες”.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με την ευκαιρία του παγκόσμιου εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, τονίζει για ακόμη μία φορά ότι “τα προβλήματα των γυναικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καθημερινά και όχι μόνο κάθε 8 Μαρτίου.
Υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για Ισότητα και Δικαιοσύνη των φύλων αφορά όλη την κοινωνία, όμως τα πιο ευάλωτα θύματα είναι οι γυναίκες (ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι) αντιμέτωπες με την ανεργία, τη φτωχοποίηση και την καταπάτηση των βασικών δικαιωμάτων τους για ελευθερία, αξιοπρέπεια, ανεξαρτησία (δουλειά, περιβάλλον, οικογένεια, μητρότητα), που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν σε βιασμούς και δολοφονίες.

Η ΠΟΕΣΥ υπενθυμίζει ότι η Διεθνής Ημέρα Γυναίκας απαιτεί την συμπαράσταση όλων στις γυναίκες των χωρών που ζουν καταπιεσμένες στο περιθώριο, χωρίς τα ελάχιστα βασικά δικαιώματα, χωρίς καμία βοήθεια από τη Διεθνή Κοινότητα που τις προσπερνά αδιάφορα, αναγκάζοντας χιλιάδες από αυτές σε μια οδύσσεια ως πρόσφυγες και μετανάστριες στην Ελλάδα και αλλού για το αυτονόητο: καλύτερη και ασφαλή ζωή γι’ αυτές και τα παιδιά τους. Καλεί, δε, την ελληνική κοινωνία να μην ξεχνά τις αρχές του ανθρωπισμού.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τα μέλη των Ενώσεων, αλλά και τον ελληνικό λαό, σε ένα κοινό αγώνα για την ολοκλήρωση των στόχων τού γυναικείου κινήματος, για το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας, στην ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή και την επικράτηση των αρχών της Ισότητας, της Δικαιοσύνης και του Αλληλοσεβασμού ανάμεσα στους πολίτες μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Καλεί, δε, την κυβέρνηση να σεβαστεί και να υπερασπιστεί αυτές τις αρχές εμπράκτως για όλους και όλες”.

Η ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει ότι στηρίζει: “τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Κυριακή ενόψει της Επετείου 8 Μάρτη”.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Σχετικές ειδήσεις:

AΔEΔY: Στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ