Η μεταφορά ηλικιωμένων από το γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα (video)

Συναγερμό έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία, μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα στο κέντρο της Αθήνας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας τα κρούσματα είναι περισσότερα από 40, μεταξύ εξ αυτών και νοσηλευτές οι οποίοι ίσως να νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μεταφοράς των ηλικιωμένων που είναι θετικοί στον κορονοϊό σε νοσοκομεία Covid, “Ευαγγελισμός”, “Σισμανόγλειο”, “ΝΙΜΤΣ” και “Ασκληπιείο”. 

Χθες μεταφέρθηκαν 21 ηλικιωμένοι και από το πρωί έχουν μεταφερθεί άλλοι εννέα, ενώ συνεχίζεται η μεταφορά των ηλικιωμένων. Οι συγγενείς των ηλικιωμένων ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να μεταβούν στα νοσοκομεία αναφοράς που μεταφέρθηκαν οι δικοί τους ώστε να μπορέσουν να τους επισκεφθούν.

Συνεργεία του δήμου Αθηναίων, από το πρωί, απολυμαίνουν το οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα όπου βρίσκεται η δομή φροντίδας ηλικιωμένων με τα 32 κρούσματα κορονοιού. Ο δήμος Αθηναίων, και στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζει τα σχετικά πρωτόκολλα.

Επίσης, από το βράδυ της Τετάρτης έχουν τεθεί σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου:

  • Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
  • Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για δέκα ημέρες, από χθες 30-09-2020 στις 9μμ έως και τις 9 Οκτωβρίου και ώρα 9μμ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αναρτήθηκε χθες το βράδυ στη Διαύγεια.

Η μεταφορά ηλικιωμένων από το γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα (video)
(EUROKINISSI)

Στη μονάδα μετέβησαν χθες ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολογος, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.Ο κ. Τσιόδρας σε δηλώσεις του τόνισε ότι “η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό», και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “η Αθήνα δεν πάει καλά”.
Σημείωσε δε ότι «πάντα σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, οι περισσότεροι από αυτούς, το 80 % είναι κατακεκλιμένοι.
“Είναι μια κατάσταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να την βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και η Θεσσαλονίκη πάει καλά”, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας χθες βράδυ στην ΕΡΤ είπε ότι ο συγκεκριμένος χώρος είχε ελεγχθεί στα τέλη Αυγούστου και δεν είχε βρεθεί κάποιο κρούσμα. Πρέπει να δούμε τι συνέβη τον μήνα που μεσολάβησε, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων Ελλάδος, Στέλιος Προσαλίκας, επεσήμανε ότι δεν έχει πληροφόρηση αν οι 32 ηλικιωμένοι είναι ασυμπτωματικοί ή εμπύρετοι, γιατί -όπως τόνισε- αν είναι με πυρετό τότε θα πρέπει να πέσει βαρύς ο πέλεκυς στους υπευθύνους. Και πρόσθεσε ότι όταν υπάρχει έξαρση σε μια περιοχή τότε πρέπει να γίνονται έλεγχοι σε δομές κάθε εβδομάδα ή κάθε 15νθήμερο. Έτσι αν είχε γίνει έλεγχος στις 15 Σεπτεμβρίου τότε δεν θα είχαμε τώρα 32 κρούσματα αλλά δύο και θα είχαμε προλάβει τέτοιου είδους καταστάσεις είπε με έμφαση.

Συναγερμός και κατ’ οίκον περιορισμός σε 5 χωριά των δήμων Θηβαίων και Χαλκιδέων

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 354 νέα κρούσματα, τα 195 στην Αττική. 78 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν άλλοι 3 θάνατοι και συνολικά 391 νεκροί. Επίσης απηύθυνε ισχυρή σύσταση για μέτρα αυτοπροστασίας σε 5 χωριά των δήμων Θηβαίων και Χαλκιδέων, μετά την ιχνηλάτηση 63χρονης που βρέθηκε θετική στον νέο ιό και νοσηλεύεται στο «ΝΙΜΤΣ».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός μίλησε στην ΕΡΤ για τα μέτρα αυτοπροστασίας που ανακοινώθηκαν στα πέντε χωριά των δύο δήμων, αναφέροντας ότι το πρωί θα ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και από το μεσημέρι θα ξεκινήσουν τα τεστ και μέχρι αύριο το απόγευμα θα έχουν τα αποτελέσματα και θα ξέρουν το ακριβές μέγεθος του προβλήματος.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι από το καλοκαίρι είχαν μιλήσει οι επιστήμονες για τον υψηλό κίνδυνο που υπάρχει σε δομές φιλοξενίας, αλλά και σε λεωφορεία. “Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που ζουν ή εργάζονται σε αυτά να παίρνουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας αλλά και να γίνονται έλεγχοι σε τακτά χρονικά διαστήματα. “Πρέπει με θρησκευτική ευλάβεια να τηρούνται τα πρωτόκολλα, από τους εργαζομένους”, σημείωσε ο κ. Βατόπουλος. Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε σε Θήβα και Χαλκίδα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και όταν έχουμε κάποιο σύμπτωμα να μην πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις και στην εργασία μας αλλά να μένουμε στο σπίτι μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος