Σε έξαρση η εποχική γρίπη στη χώρα μας-Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο (video)

Στην κορύφωσή του οδεύει το κύμα της γρίπης στη χώρα, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 38 συνολικά, ενώ μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας έχασαν τη ζωή τους, 17 άνθρωποι. Φέτος εν δράση βρίσκονται τα στελέχη Η1Ν1 και Η3Ν2.Το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη, τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 151 σοβαρά κρούσματα. Από αυτά τα 136 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από το σύνολο των ασθενών αυτών πάντως, μόνο 55 είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Κύριο μέτρο πρόληψης παραμένει ο εμβολιασμός.

“Η γρίπη δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, και για αυτό το εμβόλιο φέτος δεν είναι τόσο καλό“, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου. “Υπάρχει αλλαγή στους ιούς και για αυτό τα αποτελέσματα περιορίζονται στο 50%”, συμπλήρωσε η κυρία Μαλτέζου. Παρόλα αυτά τονίζει ότι «το αντιγριπικό εμβόλιο έστω και αν είμαστε στην κορύφωση της γρίπης πρέπει να γίνεται,  γιατί προφυλάσσει από τους μισούς θανάτους”.

ΕΟΔΥ: Tο αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης

Με την ευκαιρία της κορύφωσης του φετινού εποχικού επιδημικού κύματος της γρίπης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τονίζει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη. Γι’ αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους επαγγελματίες υγείας.

Πέραν του αντιγριπικού εμβολίου, το επόμενο μέτρο προστασίας από τη γρίπη είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Επίσης, όποιος εκδηλώνει συμπτώματα από το αναπνευστικό (όπως βήχας, καταρροή, πυρετός), θα πρέπει απαραιτήτως να παραμένει στο σπίτι μέχρι και ένα 24ωρο μετά την ύφεση των συμπτωμάτων, ώστε να μη μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Τέλος, επισημαίνεται ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα που παρατηρείται φέτος, είναι αντίστοιχη με άλλες χρονιές.

Την ίδια ώρα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας απευθύνει έκκληση για αίμα.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Κατερίνα Μπατζάκη

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος