Σε εκκρεμότητα 305.000 συντάξεις και εφάπαξ (video)

Στην έκδοση της σύνταξης σε λιγότερο από τρεις μήνες στοχεύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Πάντως αυτή τη στιγμή χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις κατακλύζουν τα συρτάρια στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ η αναμονή φτάνει ακόμα και τα τέσσερα χρόνια.

Η περίπτωση 62χρονου ελεύθερου επαγγελματία, με 30 έτη ασφάλισης και ποσοστό αναπηρίας 75%, που αναμένει εδώ και τέσσερα χρόνια να εκδοθεί η απόφαση για κύρια σύνταξη δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται στην ίδια απόγνωση.

75.000 κύριες συντάξεις υπολογίζεται ότι, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εκκρεμότητα στα συρτάρια του ΕΦΚΑ.

Επιπλέον 60.000 είναι οι νέες κύριες συντάξεις που εκκρεμούν, καθώς υπάγονται στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, 120.000 είναι οι επικουρικές που βρίσκονται σε αναμονή και 50.000 τα εφάπαξ για όλους τους φορείς πρόνοιας. Συνολικά. 305.000 εκκρεμείς υποθέσεις.

Όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία, τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί οι ρυθμοί έκδοσης οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο, στο δημόσιο, εκδόθηκαν 724 νέες συντάξεις, όταν τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους είχαν εκδοθεί 1.207.

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία των προσωρινών αποφάσεων: 2.780 τον Φεβρουάριο έναντι 1.368 τον Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχει εκκαθαριστεί ο κύριος όγκος των εκκρεμών αιτήσεων, με την απορρόφηση των 859 εκατομμυρίων ευρώ, από το δανειακό πρόγραμμα, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στόχος είναι από το 2018, η απονομή των συντάξεων -όταν δεν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση- να μην καθυστερεί περισσότερο από τρεις μήνες.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ:Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος