Σε δύο φάσεις η μείωση των εισακτέων- Ανάγκη για εξορθολογισμό (video)

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, «Δέκα στην Ενημέρωση», ο Γενικός Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, δήλωσε ότι η μείωση των 1.000 εισακτέων θα γίνει σε δύο φάσεις. Φέτος θα μειωθούν κατά 500 και τον επόμενο χρόνο οι υπόλοιποι, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ομαλά. Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Γιάννης Παντής δήλωσε πως «δεν θα πρέπει τα θέματα των πανελλαδικών να τα βλέπουμε και να τα χρησιμοποιούμε για πολιτικούς σκοπούς».

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείο Παιδείας, εξήγησε ότι σε ότι αφορά στη μείωση του αριθμού των εισακτέων θα πρέπει να μπει σε μια διαδικασία εξορθολογισμού και πως «μακροπρόθεσμα πρέπει να πάμε όσο πιο κοντά μπορούμε εκεί που τα πανεπιστήμια, τα ιδρύματα και τα ΤΕΙ μας λένε ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του, την ικανότητα εκπαίδευσης και την ακαδημαϊκή λειτουργία των ιδρυμάτων, την ποιότητα εκπαίδευσης. Δεν είναι σωστό, η εκπαίδευση να δίνει ένα άδειο πουκάμισο».

Σε ότι αφορά τη φετινή χρονιά, μετά και τις αντιδράσεις, αποφασίστηκε να γίνει σταδιακά η μείωση και οι 1.000 εισακτέοι να «μοιραστούν» στο τρέχον έτος αλλά και στο επόμενο.

«Τα πανεπιστήμια», σύμφωνα με τον Γιάννη Παντή, «ζήτησαν 30. 345 θέσεις για εισαγωγή φέτος. Πέρυσι το υπουργείο είχε δώσει 43.855, δηλαδή 13.000 περισσότεροι. Φέτος, ζητήσανε να μειωθούν κι εμείς μειώσαμε 1.000. Άρα δίνουμε 12.000 περισσότερους από ότι ζητούν τα πανεπιστήμια», συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορείς να κάνεις σοκ στην κοινωνία με αλλαγές στην Παιδεία».

Επαναληπτικές εξετάσεις Σεπτεμβρίου

Εξηγώντας για τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα θεσμοθετηθούν οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις για υποψηφίους που δεν θα μπορέσουν -λόγω υγείας- να προσέλθουν στις εξετάσεις του Ιουνίου σε κάποιο ή κάποια από τα εξεταζόμενα μαθήματα, ο Γιάννης Παντής ότι αυτή η διαδικασία απαιτει δικαιολογητικά νοσηλείας, και υπογράμμισε ότι «Προϋπόθεση των υποψηφίων αυτών είναι να πάρουν βαθμό τουλάχιστον ίσο με τον τελευταίο επιτυχόντα των κανονικών εξετάσεων, προκειμένου να διασφαλίζεται η ισονομία».

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος