Σε 298 δήμους της χώρας η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης

Σε επιπλέον 114 δήμους θα επεκταθεί το ερχόμενο σχολικό έτος, 2019-2020, η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Συνολικά, από τους 325 δήμους της Ελλάδας, 184 δήμοι έχουν ήδη ενταχθεί στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση κατά το τρέχον, πρώτο σχολικό έτος εφαρμογής του νόμου.

Το 2019-2020, ο συνολικός αριθμός των δήμων εφαρμογής της θα ανέρχεται σε 298 και, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αναμένονται 155.000 μαθητές στα δημόσια νηπιαγωγεία σε σύνολο 184.026 γεννήσεων. Προκύπτει δηλαδή ένα ποσοστό 84% νηπίων και προνηπίων που θα φοιτούν στη δημόσια δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2019-2020.

Επίσης, με την ένταξη των 114 Δήμων, αναμένονται περίπου 16.000 νέες εγγραφές προνηπίων -πέραν των περίπου 24.000 προνηπίων που φοιτούν ήδη στα νηπιαγωγεία των δήμων αυτών- και απελευθέρωση ισάριθμων, ενδεχομένως, θέσεων στις δομές των παιδικών σταθμών, διαθέσιμες για μικρότερα παιδιά και βρέφη.

Την επέκταση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε επιπλέον 114 δήμους για το επόμενο σχολικό έτος 2019-20 προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4521/2018. Κριτήρια, με βάση τα οποία καθορίστηκαν οι επιπλέον δήμοι, αποτέλεσαν η θετική εισήγηση των περιφερειακών διευθυντών/ντριών Εκπαίδευσης, η θετική άποψη των διευθυντών/ντριών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και η θετική άποψη των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στις συνεδριάσεις των κατά τόπους τριμερών επιτροπών.

Σχετικά με τις ανάγκες σχολικής στέγης που προκύπτουν, με βάση τα παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε ότι χρηματοδότησε με 4.850.000 ευρώ την προμήθεια 70 προκατασκευασμένων αιθουσών νηπιαγωγείου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε χώρους υφιστάμενων σχολικών μονάδων, οι οποίες έχουν υποδειχθεί από τους αρμόδιους δήμους μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν προς το ΥΠΠΕΘ.

Επίσης, εξέδωσε Υπουργική Απόφαση επικαιροποιώντας το πλαίσιο των απαραίτητων προδιαγραφών μίσθωσης αιθουσών νηπιαγωγείου, τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις προδιαγραφές που συνδέονται με την ασφάλειά τους, με σκοπό την υποστήριξη των δήμων ως προς την ανεύρεση κατάλληλων χώρων.

«Η επιλογή της κυβέρνησης δικαιώνεται μέσα από την κοινωνία», σχολίασε σχετικά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και τόνισε ότι «ενισχύεται και διευρύνεται ο αντισταθμιστικός ρόλος του νηπιαγωγείου και εξυπηρετούνται ποιοτικά και σε μεγαλύτερο βαθμό οι συνολικότερες ανάγκες της ελληνικής οικογένειας, καθώς δημιουργούνται περισσότερες θέσεις για παιδιά μικρότερης ηλικίας (από μηνών έως 4 ετών) στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος