Τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις του ιού – Τι λένε οι ειδικοί (video)

Σε νέο συναγερμό βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα μετά την εμφάνιση μια μετάλλαξης του ιού SARS-CoV-2 που έχει εξαπλωθεί ευρέως στη Βρετανία, ενώ μεμονωμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Ιταλία, σε ασθενή στη Ρώμη που βρίσκεται σε απομόνωση, 9 στη Δανία, από ένα στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, και ένα στην Αυστραλία. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικός, με πιο ήπια συμπτωματολογία και λιγότερο θανατηφόρος. Οι λοιμωξιολόγοι ωστόσο συνιστούν ψυχραιμία, καθώς είναι πολύ νωρίς και δεν πρέπει να προτρέχουμε σε συμπεράσματα. Παράλληλα εκτιμούν πως δεν υπάρχει ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, και επαναλαμβάνουν πως ο καλύτερος τρόπος άμυνας είναι η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η ιατρική κοινότητα υποστηρίζει, πως το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από το εμβόλιο, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως μια νέα μετάλλαξη δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η μόνη, καθώς μέχρι σήμερα έχουν συμβεί, περίπου 4.000 μεταλλάξεις του κορονοϊού.

«Οι ιοί είναι αναμενόμενο να κάνουν μεταλλάξεις, δεν έχουμε ιδιαίτερο λόγο να φοβόμαστε ή να θεωρούμε ότι δεν θα δουλέψει το εμβόλιο, τα πράγματα θα πάνε καλά» είπε στην ΕΡΤ η Μίνα Γκάγκα Πνευμονολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Στο ίδιο μήκος και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως είπε στην ΕΡΤ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ αμφισβήτησε τη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού.
«Μετάλλαξη είναι η μικρή αλλαγή της γενετικής πληροφορίας του ιού κατά τον πολλαπλασιασμό του.

Όλοι οι κορονοϊοί, της συγκεκριμένης νόσου δεν είναι ολόιδιοι. Έχουμε 276.000 διαφορετικές εκδοχές του κορονοϊού που έχουν περιγραφεί μέχρι τώρα. Από αυτές ελάχιστες έχουν σημασία και μόλις μια ή δυο έχουν σημασία. Αυτό που έχει παρατηρηθεί στην Αγγλία είναι ένα σετ 17 διαφορετικών μεταλλάξεων. Για δυο ή τρεις από αυτές, χωρίς να έχει αποδειχθεί κάτι μέχρι στιγμής, γεννώνται υποψίες ότι μπορεί να οδηγούν σε αυξημένη μεταδοτικότητα, μένει να γίνουν πειράματα για να το δούμε. Αυτή τη στιγμή στην Αγγλία, υπάρχουν 25.000 διαφορετικές εκδοχές του κορονοϊού και το 6% από αυτές περιέχει τις μεταλλάξεις που συζητούμε» είπε.

Όπως είπε υπάρχει ένας κίνδυνος κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις να αυξάνουν την μεταδοτικότητα, γιατί θα αλλάξουν τον τρόπο που θα συνδέεται ο ιός στον υποδοχέα του. «Αυτός είναι προς το παρόν κίνδυνος, δεν έχει αποδειχθεί με πειράματα να είμαστε σίγουροι. Αλλά πολύ σωστά πρέπει να υπάρξει εγρήγορση έτσι ώστε να περιορίσουμε την διάδοση αυτού του στελέχους, μέχρι να αποδειχθεί η πραγματική του σημασία» πρόσθεσε.
Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από αυτή την αλλαγή.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Ευάγγελος Ευαγγέλου, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής και μοριακής επιδημιολογίας σημείωσε και αυτός πως χρειάζονται ακόμη πολλά δεδομένα για να καταλήξουν οι επιστήμονες σε ασφαλή συμπεράσματα και εκτίμησε ότι «τις πληροφορίες θα τις έχουμε σχετικά νωρίς». Όπως είπε, παρόμοιες μεταλλάξεις υπήρξαν και τους προηγούμενους μήνες, αλλά η αναστάτωση γίνεται γιατί η Βρετανία πήρε έκτακτα μέτρα. Καλύτερα να φυλάμε τα ρούχα μας. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε», τόνισε.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του σημειώνει πως δεν είναι γνωστό εάν έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού και πως υπάρχουν ήδη διάφορα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν χωρίς όμως πραγματική συνέπεια. Ωστόσο “ακόμα και αν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. Όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης”, σημειώνει.

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού στην Αγγλία: δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός σε…

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020

Και ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του εμφανίστηκε καθησυχαστικός : « Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την οποία και ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα). Να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική (αναπτύχθηκε ανεξάρτητα). Επίσης έχει βρεθεί ΚΑΙ στην Ουαλία (αν και δεν φαίνεται στο διάγραμμα παρακάτω) όπου αναπτύχθηκε ανεξάρτητα.

Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και ΑΝ έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία.

Συστήνω λοιπόν ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα “καμπανάκια” λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει. Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει».

Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την…

Δημοσιεύτηκε από Gkikas Magiorkinis στις Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020

Ο Θάνος Δημόπουλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Open TV τόνισε πως όποια μετάλλαξη και αν προκύψει στον κορονοϊό, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος