Μεγάλος παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς: Μάχη με αναζωπυρώσεις στη Σάμο – Φωτιές σε Έβρο, Πρέβεζα, Κεφαλονιά

Πολύ υψηλός για σήμερα και αύριο Παρασκευή ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, σε πέντε περιφέρειες της χώρας.

Στην Πολιτική Προστασία δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία, Κρήτη και σε νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου. Από το πρωί μάλιστα πραγματοποιούνται εναέριες περιπολίες στις περιοχές υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για το πρωτόκολλο που ενεργοποιεί και θα ενεργοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, κάθε φορά που στον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4».

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε πριν τρεις ώρες περίπου στην περιοχή Αρίστεινο Αλεξανδρούπολης. Στο σημείο επιχειρούν 91 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Η φωτιά, λόγω της κοντινής απόστασης που έχει με το παιδικό χωριό SOS, ανάγκασε τους υπευθύνους να το εκκενώσουν από παιδιά και προσωπικό για προληπτικούς λόγους.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στο Νεοχώρι Πρέβεζας όπου καίει αγροτοδασική έκταση. Στην κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 7 οχήματα και δύο «Πεντζετέλ».

Φωτιά έχει ξεσπάσει και στον Άγιο Κωνσταντίνο στην Κεφαλονιά ήδη σπεύδουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Στη μάχη των αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων είναι οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Σάμο, που είχαν παραμείνει σε επιφυλακή.

Μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης σημείωσε ότι «από τις 10 το πρωί δεν υπάρχουν εστίες ενώ η περιοχή που καιγόταν μέχρι τα ξημερώματα έχει οριοθετηθεί». Ο δήμαρχος ανέφερε πως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για φωτιά που ξεκίνησε από κολόνα της ΔΕΗ ενώ απέκλεισε πιθανότητα ανθρώπινης παρέμβασης.

Στο μεταξύ επέστρεψαν στα σπίτια τους κάτοικοι των οικισμών Λημνιώνας και Αγίας Κυριακής που εκκενώθηκαν προληπτικά ενώ πάντα σύμφωνα με το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ κάηκαν παραθεριστικές κατοικίες στον οικισμό Μακριά Πούντα αλλά και βάρκες αφού η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος