Ψηφιακός κόμβος υψηλού επιπέδου για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη διακυβέρνηση

Έναν ψηφιακό κόμβο τεκμηρίωσης και επιστημονικών αναλύσεων υψηλού επιπέδου απέκτησε το διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό, ερευνητικό και επιμορφωτικό κέντρο MEPIELAN (Mediterranean Programme for International Environmental Law and Negotiation), που θέτει στο επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη διακυβέρνηση και λειτουργεί με έδρα το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στον ιστότοπο https://www.mepielan.gr/ καθώς και στο ηλεκτρονικό newsletter MEPIELAN E-Bulletin, οι χρήστες μπορούν να ενημερωθούν με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο για την περιβαλλοντική διακυβέρνηση, το διεθνές περιβαλλοντικό δίκαιο, την τέχνη της δημιουργικής διαπραγμάτευσης, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή διακυβέρνηση, αλλά και ειδικότερα για τη θαλάσσια βιώσιμη διακυβέρνηση στο Μεσογειακό χώρο.

Επίσης, μέσα από την περιήγησή τους έχουν τη δυνατότητα να βρουν την πλούσια επιστημονική αρθρογραφία των στελεχών του κέντρου καθώς και άλλων επιστημόνων διεθνούς κύρους, να πληροφορηθούν για τη σημασία και τα αποτελέσματα διεθνών διασκέψεων, για τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα καθώς και τις διεθνείς συνεργασίες του MEPIELAN.

Το MEPIELAN δημιουργήθηκε από τον Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου, Ευάγγελο Ραυτόπουλο, στο Πάντειο το 2008. Πριν από την ίδρυσή του ως Πανεπιστημιακό Κέντρο, λειτουργούσε ως ένα επιτυχημένο διεθνές ερευνητικό, εκπαιδευτικό και ενημερωτικό πρόγραμμα (2002-2007) κάτω από την επιστημονική διεύθυνση του κ. Ραυτόπουλου, την αιγίδα του Παντείου Πανεπιστημίου και την υποστήριξη του UNEP/MAP (United Nations Environment Programme/Mediterranean Action Plan) καθώς και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Μεσογείου, το MEPIELAΝ αποτελεί από το 2013 επίσημα διαπιστευμένο εταίρο του UNEP/MAP, από το 2016 μέλος της 40μελούς Mediterranean Commission on Sustainable Development (MCSD) και από το 2019 μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής της MCSD. Στην 21η Σύνοδο των Συμβαλλόμενων Μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης (2019) ο κ. Ραυτόπουλος εξελέγη μέλος της 7μελούς Επιτροπής Συμμόρφωσης της Σύμβασης της Βαρκελώνης.

Πάγια αρχή της λειτουργίας του Κέντρου είναι ότι η Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα, απαιτεί προοδευτική σκέψη στο δίκαιο καθώς και διακυβέρνηση προσανατολισμένη προς συμβατικά περιβαλλοντικά καθεστώτα που εμφορούνται από τις αρχές της βιωσιμότητας και της συμμετοχικότητας με την αποτελεσματική εμπλοκή του κοινού, και επικεντρώνονται στο δημόσιο συμφέρον, τη διατήρηση του οικοσυστήματος και την προώθηση πρωτοποριακών νομικών προσεγγίσεων (όπως του «δημοσίου εμπιστεύματος»), προς όφελος της «χωρίς φωνή» κοινότητας.
Στην εποχή των αβεβαιοτήτων και νέων αιτημάτων που συνδέονται με την πανδημία του COVID-19, το MEPIELAN, μέσα από το έργο του, έρχεται να συμβάλλει στη δημιουργική προώθηση των αναγκαίων βιώσιμων περιβαλλοντικών και κοινωνικών “συνεχειών”, στηρίζοντας όλους εκείνους που στο εξής θα αγωνίζονται για αυτές.

Πηγή: ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος