Προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα – Μποφόρ και παγωνιά (video)

Εξασθενεί σταδιακά το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε για ένα διήμερο ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσε πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις και τις μεταφορέςν καθώς και στην ηλεκτροδότηση. Οι θυελλώδεις άνεμοι παραμένουν, ενώ το δριμύ ψύχος παγώνει το χιόνι, κάνοντάς το επικίνδυνο για αυτοκίνητα και πεζούς. Σε ορισμένες περιοχές δεν θα ανοίξουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία.

Η κακοκαιρία «Ωκεανίδα» έχει ήδη προκαλέσει έντονα φαινόμενα σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, κάτι που θα συνεχιστεί και αύριο.

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα – Μποφόρ και παγωνιά (video)

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ηλεκτρική δραστηριότητα στο Νότιο Αιγαίο, όπου από την Κυριακή έχουν καταγραφεί περίπου 6.000 κεραυνοί από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα οκτώ μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής έως τις 16:30 το απόγευμα της Κυριακής είχαν καταγραφεί στην Αμοργό (84 χιλιοστά), στη Νάξο (78), στο Κολυμπάρι Χανίων (70), στα Φαλάσαρνα Χανίων (68) και στη Σαντορίνη (48 χιλιοστά).

Αποκλεισμένοι δρόμοι – Πτώσεις δέντρων

Αποκλεισμένους δρόμους, διακοπές στην ηλεκτροδότηση, πτώσεις δέντρων και πλημμύρες αφήνει πίσω της η κακοκαιρία «Ωκεανίδα» που έπληξε το τελευταίο 48ωρο σχεδόν όλη τη χώρα.

Πυκνό χιόνι είδαν οι κάτοικοι στα ορεινά της Λέσβου. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα στην Αγιάσο δουλεύουν συνεχώς για να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο προς την πόλη.

Λήμνος και Σαμοθράκη θάφτηκαν στο χιόνι μέχρι τη θάλασσα. Πεζοί και αυτοκίνητα κινούνται με μεγάλη δυσκολία ακόμη και στους παραλιακούς δρόμους. Προβλήματα σημειώνονται εξαιτίας των διακοπών στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Παρά το χιόνι που έπεφτε όλη νύχτα, οι οδικοί άξονες στη Δυτική Μακεδονία παραμένουν ανοικτοί.

Στα ορεινά της Θεσσαλίας, η διαδρομή από Λάρισα προς Σπηλιά Κισσάβου γίνεται με μεγάλη δυσκολία, εξαιτίας του παγετού στο οδόστρωμα.

Με αμείωτο ρυθμό χτυπάει το τελευταίο 24ωρο η «Ωκεανίδα» την Εύβοια. Ο καιρικός… κυματοθραύστης της Αττικής έχει δεχθεί στα ορεινά του ύψη χιονιού έως δύο μέτρα. Στη Στενή, ο «λευκός επισκέπτης» έχει καλύψει σχεδόν τα πάντα.

Στην Αττική, τα χιόνια έφθασαν μέχρι τα ορεινά, δημιουργώντας ειδυλλιακές εικόνες. Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία το κατάλευκο τοπίο αποτέλεσε για ακόμη μια φορά πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω, όπως και η περιφερειακή Πεντέλης-Ν. Μάκρης από το στρατιωτικό νοσοκομείο 414.

Οι σφοδροί άνεμοι στο λεκανοπέδιο προκάλεσαν πτώσεις δέντρων. Στη Νέα Σμύρνη, κορμός έπεσε πάνω σε 12 αυτοκίνητα, προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές.

Σφοδρή καταιγίδα έπληξε το βράδυ του Σαββάτου τη Μύκονο, μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια.

Η καταιγίδα προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Λόγω των ισχυρών ανέμων φορτηγό πλοίο προσάραξε στο παλιό λιμάνι. Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός.

Συνεχής είναι η ενημέρωση για τις διακοπές κυκλοφορίας και τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Δεμένα τα πλοία

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στον Πειραιά τουλάχιστον έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, όπως και σε Λαύριο και Ραφήνα.

Κλειστά σχολεία

Ο παγετός θα κρατήσει κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Λήμνου, του Δήμου Φλώρινας και των Δήμων Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου και Νοτίου Πηλίου στη Μαγνησία. Δεν θα λειτουργήσουν επίσης τα σχολεία στην Αμφίκλεια, στη Σαμοθράκη και στους Δήμους Διδυμότειχου, Σουφλίου και Φερών του Έβρου.

Κλειστά θα μείνουν αύριο και όλα τα σχολεία Α΄/βαθμιας και Β΄/βαθμιας εκπαίδευσης στην Κεφαλονιά.

Κλειστά και τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης των Κοινοτήτων Παναγίας και Χρυσομηλιάς και του οικισμού Αμπελίων στο Δήμο Μετεώρων. Σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του Δήμου Μετεώρων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί στις 09:00 π.μ.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος Αθηναίων, κλειστό θα παραμείνει αύριο το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, λόγω προβλήματος στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

Σχετική είδηση: «Ωκεανίς»: Χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι και παγωνιά -Ποια σχολεία κλείνουν(video)

Ρεπορτάζ: Ν. Καπόγλης, Δ. Αμαραντίδου, Μ. Μαυρογιάννη, Μ. Σταθοπούλου, Ηλίας Κούκος,

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος