Πρωτοβουλία στήριξης των προσφύγων στην Κρήτη με συγκέντρωση βοήθειας

Με το σύνθημα “Η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος και η συλλογική διαδρομή η ομορφότερη”, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου/Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης/Πρωτοβουλία Πολιτών Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες, προχωρούν σε συλλογή τροφίμων /ρούχων /φαρμάκων για τους πρόσφυγες.

Δεν είναι η πρώτη πρωτοβουλία του είδους, αφού σημειώνουν πως: “Μετά την απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή της κοινωνίας της πόλης μας στο κάλεσμα αλληλεγγύης που απευθύναμε πριν από ένα μήνα για συλλογή πραγμάτων για τους πρόσφυγες στη Λέρο και αφού ολοκληρώσαμε και τη δεύτερη αποστολή στη Λέρο, ξαναβρισκόμαστε για να συνεχίσουμε, εμψυχωμένοι και πιο πλούσιοι σε ανθρώπινο δυναμικό.

Έχουμε επικοινωνήσει με τις ομάδες αλληλεγγύης στα νησιά (Μυτιλήνη, Χίο, Κω, Λέρο) και στην Ειδομένη, με τους Γιατρούς του Κόσμου, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, για να μας ενημερώσουν για τις ανάγκες που υπάρχουν”.

Oι αιτίες

Εκτός της συγκέντρωσης βοήθειας, οι διοργανωτές αναφέρονται και στις αιτίες που έχουν δημιουργήσει την κατάσταση αυτή, τονίζοντας ότι: “Η αιτία είναι ο πόλεμος και οι δυτικές χώρες έχουν συμβάλει τα μέγιστα στον εμφύλιο της Συρίας, όπως και σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες στην περιοχή. Αρκεί να διαβάσει κανείς την πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για να διαπιστώσει πως σχεδόν όλες οι χώρες από τις οποίες αναχωρούν οι μεγαλύτερες ομάδες προσφύγων έχουν δεχτεί πρόσφατα την άμεση στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ ή κάποιας ευρωπαϊκής χώρας ή την έμμεση συμβολή τους στις πολυετείς συρράξεις.

Πρωτοβουλία στήριξης των προσφύγων στην Κρήτη με συγκέντρωση βοήθειαςΣτις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας βλέπουμε: Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν. Αναλυτές κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη μετατόπιση πληθυσμού μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Τουρκία έχουν καταγραφεί πάνω από 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, ενώ 1,2 εκατoμμύρια βρίσκονται στο Λίβανο. Περισσότεροι από 260.000 έχουν περάσει το 2015 δια θαλάσσης από την Ελλάδα.

Οι Δυτικές χώρες θα πρέπει επιτέλους να πάρουν θέση και να πάψουν να υποκρίνονται τις αλληλέγγυες ανοίγοντας προσωρινά τα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μετά από την κατακραυγή των κοινωνιών τους για τα πνιγμένα παιδάκια, ενώ ουσιαστικά εξακολουθούν να παραμένουν οχυρωμένες πίσω από τείχη και φράχτες, πίσω από τις ξενοφοβικές συνθήκες του Δουβλίνου ΙΙ και ΙΙΙ, και από την μικροπολιτικά χρήσιμη -αλλά μακροπρόθεσμα εξαιρετικά επικίνδυνη- άνοδο των φασιστικών ιδεοληψιών.

Δεν είναι απάντηση το επιλεκτικό και προσωρινό άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης Φρούριο.

Η δική τους πολιτική απάντηση μπορεί και οφείλει να είναι μόνο μία. Να σταματήσει ο πόλεμος.

Η δική μας απάντηση είναι επίσης μόνο μία. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”.

H συγκέντρωση της βοήθειας θα γίνεται μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και ώρες 19.00-22.00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, στην πίσω αυλή του Πολύκεντρου Νεολαίας του δήμου Ηρακλείου στην οδό Ανδρόγεω (δίπλα στο Κ.Ε.Π. πίσω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου).

Eνημερωθείτε για τα είδη που συγκεντρώνονται στα πλαίσια της βοήθειας, στο τηλέφωνο 6973.314.546 και στο mail: koinoniaher@gmail.com. Επίσης από την ιστοσελίδα του δικτύου ΕΔΩ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος