Πρωτοετής φοιτητής ετών 84 (video)

Ο όρος δια βίου μάθηση ανταποκρίνεται πλήρως στην ιστορία του ανθρώπου που θα γνωρίσουμε τώρα.Πρόκειται για τον Δημήτρη Μουτσαδάκη από το Ηράκλειο, 84 ετών που από χθες είναι πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ένας άνθρωπος παράδειγμα προς μίμηση είναι ο Δημήτρης Μουδατσάκης από το Ηράκλειο, ο οποίος κατάφερε μετά από έξι χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στα 84 χρόνια του, να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ήταν κάτι που δεν το περίμενε, λέει, αλλά η συγκίνησή του τώρα που το κατάφερε τού φέρνει δάκρυα στα μάτια.

Ξεκίνησε το δημοτικό το 1941, όμως τον σταμάτησε ο πόλεμος. Κατάφερε να το ολοκληρώσει το 1948, όταν ήταν 14 χρονών, ωστόσο αμέσως μετά ξεκίνησε ο αγώνας του μεροκάματου. Πρώτα στο τυπογραφείο του θείου του και πολλά χρόνια αργότερα στο δικό του. Δούλευε μέρα νύχτα για να μεγαλώσει τα 3 του παιδιά, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού του, υπήρχε πάντα αυτή η εκκρεμότητα. Να πάει στο γυμνάσιο και στο λύκειο, κι ας έπαιρνε 4 λεωφορεία τη μέρα, κι ας ήταν ο μεγαλύτερος από τους μαθητές του νυχτερινού σχολείου, κι ας φοβόταν μήπως δεν τα καταφέρει.

Ο κ. Δημήτρης Μουδατσάκης πέρασε τη ζωή του μέσα στα βιβλία, από την αγάπη του για τη γνώση. Αν και άνθρωπος του δημοτικού, έχει γράψει 8 βιβλία έρευνας, ενώ περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του στη δημοτική βιβλιοθήκη.

Όταν πήρε την απόφαση να συνεχίσει την επίσημη εκπαίδευση, ήταν ήδη 78 χρονών και πολύ αποφασισμένος να ξεκινήσει ένα καινούργιο ταξίδι πλάι σε νέους συμμαθητές και φίλους.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Φανή Καλαθάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος