Πρόταση εισαγγελέα για την εξέταση των μαρτύρων “Κελέση” και “Σαράφη” άνευ προστασίας

Πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ειδικού Δικαστηρίου για την έρευνα σε βάρος του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου υπέβαλε η εισαγγελέας, αντεισαγγελέας του Aνωτάτου Δικαστηρίου Βασιλική Θεοδώρου.

Σύμφωνα με την πρόταση της, 46 σελίδων, ζητά από το Δικαστικό Συμβούλιο οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμος Σαράφης” να εξεταστούν ενώπιον της ανακρίτριας με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας, άνευ προστασίας.

Κατά την κρίση της εισαγγελέως Θεοδώρου, αυτό πρέπει να γίνει διότι μεταξύ των δύο υποθέσεων (κύρια υπόθεση Novartis και ερευνώμενη υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο) δεν υπάρχει καμία συνάφεια ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο.

Και συνεχίζει η εισαγγελέας: “Δεν μπορεί υπό προστασία μάρτυρες να είναι στο διηνεκές και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση υπό καθεστώς απαραβίαστης προστασίας, γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος”.

Οι δύο αυτοί προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έπρεπε να έχουν καταθέσει ως προστατευόμενοι μάρτυρες ούτε στην κύρια υπόθεση της Novartis για τους εξής λόγους:

Διότι δεν κατέθεσαν κάτι το ουσιώδες, ούτε πιθανολογήθηκε κίνδυνος εκφοβισμού ή αντεκδίκησης σε βάρος τους από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Επίσης, οι εν λόγω μάρτυρες είχαν εξεταστεί στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου απέβλεπαν σε ίδιο όφελος και δεν μπορούσαν να μπουν σε καθεστώς και ως εκ τούτου σημειώνεται στην πρόταση “τόσο αυτοί που ζητούσαν να τεθούν υπό προστασία όσο και η Εισαγγελέας Διαφθοράς θα έπρεπε να αιτιολογούν σε ποια στοιχεία θεμελιώνουν τον κίνδυνο των μαρτύρων, όπως π.χ. διότι οι καταγγελλόμενοι είναι κακοποιοί, έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις βίας η είναι μέλη εγκληματικής η τρομοκρατικής οργάνωσης”.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος