«Προσωπικός βοηθός»: Ένα πιλοτικό πρόγραμμα για ΑμεΑ ηλικίας 18-65 ετών κόντρα στην καθημερινή Οδύσσειά τους στους δρόμους

Σε μία προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου ζωής και της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία, θεσπίζεται ο «Προσωπικός Βοηθός». Φιλοδοξία του θεσμού… οι άνθρωποι με αναπηρία να κερδίσουν το αυτονόητο, να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς δυσκολίες.

Ο παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση Γιάννης Κωστάκης δηλώνει στην ΕΡΤ ότι είναι «πιο εύκολος ο πρωταθλητισμός από το να αναγκάζεσαι να κινείσαι με αναπηρικό καροτσάκι ανάμεσα στα αυτοκίνητα στους δρόμους της πόλης».

Ακόμη και για τον χρυσό παραολυμπιονίκη μας Γρηγόρη Πολυχρονίδη η καθημερινότητα είναι πιο δύσκολη από τους αγώνες. «Ήθελα να ανέβω σε ένα γραφείο, δεν υπήρχε ράμπα, έμεινα έξω. Ένα άτομο με αναπηρία αντιμετωπίζει την αναπηρία του 24 ώρες το 24ωρο».

Μετ’ εμποδίων η κίνηση και για όσους έχουν πρόβλημα όρασης.

«Κάποιος έχει κλείσει διάβαση αφήνω τον σκύλο να με οδηγήσει», επισημαίνει ο Γιώργος Μαρσέλος ενώ ο Παναγιώτης Μαρκοστάμος Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών τονίζει: «Σηκώνω χέρι για να βρω αν χωράω από τα δένδρα. Υπάρχει έλλειψη και κακή σχεδίαση οδηγών όδευσης τυφλών».

Χρόνιο αίτημα των ανθρώπων με αναπηρία η οικονομική ενίσχυση για την πρόσληψη προσωπικού βοηθού. Από το  α τρίμηνο του 2022 ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα που θα επιδοτεί μέσω voucher την πρόσληψη φροντιστών για άτομα με αναπηρία ηλικίας 18 έως 65 ετών. Ο «Προσωπικός βοηθός» θα εφαρμοστεί πανελλαδικά το 2024.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου, Χαρά Γιαννοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος