Aνατολικά κινείται η «EVA» – Πλημμύρισε ο Πειραιάς από τη ραγδαία βροχόπτωση

Με χιλιάδες κεραυνούς, ραγδαίες βροχοπτώσεις και πολλά μποφόρ, επέλασε η κακοκαιρία «EVA». Στην Αττική επλήγη κυρίως ο Πειραιάς, όπου έπεσαν 46 χιλιοστά βροχής, έως τις 14.00 το μεσημέρι. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν και πολλές γειτονιές σε Καμίνια και Νίκαια, μετατράπηκαν σε ποτάμια. Σε ισχύ παραμένει η σύσταση της Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις, καθώς η «EVA» κινείται προς τα ανατολικά.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας από το λεκανοπέδιο ήταν διπλό. Το πρώτο ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, το δεύτερο λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις σε Πειραιά και Πασαλιμάνι, ενώ από τη μεγάλη συσσώρευση νερών υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας στις Ακτές Μιαούλη, Μπότσαρη και Μουτσοπούλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το σύστημα ΖΕΥΣ, σχεδόν 7.500 κεραυνοί, είχαν καταγραφεί μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου σε Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο έπεσαν περίπου 18.000 κεραυνοί.

Από τα δεδομένα που είχαν συλλεγεί μέχρι τις 14:10 της Κυριακής στους 85 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr., φάνηκε ότι τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης στο νομό Αττικής ήταν σημαντικά.

Ειδικότερα, στην Ελευσίνα έπεσαν 60 χιλιοστά βροχής, στο Χαϊδάρι 55, στον Κορυδαλλό 52, στον Πειραιά 46 και στην Καλλιθέα 30 χιλιοστά.

Ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε όγκο νερού ίσο με ένα λίτρο ανά τετραγωνικό μέτρο ή ένα τόνο ανά στρέμμα.

Το μεσημέρι, εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της Σάμου, της Ικαρίας και των Δωδεκανήσων, προειδοποιώντας για ισχυρές καταιγίδες έως τις πρωινές ώρες αύριο.

Στη Σάμο, από την ολισθηρότητα του δρόμου, αγροτικό έπεσε σε γκρεμό και η Πυροσβεστική απεγκλώβισε σώους  δύο γυναίκες και δύο παιδιά. Όλοι μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένοι με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, στο Νοσοκομείο του νησιού.

Στα Ίσθμια Κορινθίας και συγκεκριμένα κοντά στο νησάκι Οβριός σχηματίστηκε υδροστρόβιλος, ενώ από τη σφοδρότητα της καταιγίδας ένα βαρύ σύννεφο σκέπασε περιοχές του λεκανοπεδίου.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανδριώτης, Χάρης Ζαββουδάκης
Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος