Προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας ειδικευόμενοι ιατροί του νοσοκομείου 251 ΓΝΑ

Με κεντρικό ζήτημα διεκδίκησης την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τεσσάρων μηνών, ειδικευόμενοι ιατροί του νοσοκομείου 251 ΓΝΑ, έχουν ήδη ξεκινήσει επίσχεση εργασίας από την 1η Μαρτίου, ενώ παράλληλα τονίζουν πως “ο μισθός του γιατρού στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, οι δε εφημερίες τραγικά κακοπληρωμένες”.

Στη σχετική ανακοίνωση, εκτός από τις γενικές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, συγκεκριμένα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, οι εν επισχέσει επισημαίνουν ότι: “τους τελευταίους τέσσερις μήνες πραγματοποιούμε εφημερίες απλήρωτοι και καλούμαστε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες με μοναδικό εισόδημα τον ήδη χαμηλό μισθό του ειδικευόμενου ιατρού. Παράλληλα σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία (στρατιωτικά και μη), η αποπληρωμή των εφημεριών Νοεμβρίου τουλάχιστον έχει ολοκληρωθεί.

Σε πρόσφατη συνάντηση μας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, σχετικά με αυτό το ζήτημα ενημερωθήκαμε δια στόματος του Διοικητή ότι τα διαθέσιμα κονδύλια «χάθηκαν» κάπου στη διαδρομή μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Εθνικής Αμύνης (!). Και όλα αυτά τη στιγμή που η αμοιβή του ειδικευόμενου ιατρού για μια εφημερία αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από 3 ευρώ/ ώρα εργασίας. Το μέγεθος της απαξίωσης γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν λάβουμε υπόψη τις συνθήκες εργασίας, όπως το γεγονός ότι στο 251 ΓΝΑ, σε αντίθεση με τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., εν ώρα εφημερίας παρίστανται και εργάζονται μόνο ειδικευόμενοι ιατροί, καθώς οι στρατιωτικοί ειδικευμένοι ιατροί εφημερεύουν από το σπίτι τους σε  καθεστώς «ετοιμότητας».

Εύκολα γίνεται κατανοητό πως οι ειδικευόμενοι ιατροί (που θεωρούνται ταυτόχρονα εκπαιδευόμενοι θεωρητικά) εγγυώνται επί της ουσίας τη λειτουργία του νοσοκομείου, επωμιζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από αυτό που τους αναλογεί. Παράλληλα σε αρκετές κλινικές , είτε λόγω υποστελέχωσης, είτε με επιλογή του Διευθυντή, καταπατάται το νόμιμο δικαίωμα των ειδικευόμενων για αντισταθμιστική 24ωρη ανάπαυση (ρεπό) μετά από την εφημερία, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να εργαζόμαστε συνεχόμενα για πάνω από 30 ώρες και ξεπερνώντας κατά πολύ το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας μηνιαίως, με συνέπειες που προφανώς αντανακλώνται και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε την έναρξη επίσχεσης εργασίας, διεκδικώντας:

Άμεση αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων δεδουλευμένων εφημεριών. Εφεξής ομαλοποίηση

της διαδικασίας καταβολής των εφημεριών με πληρωμές έγκαιρες και στο ακέραιο.

Ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος