Πότε και πώς θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα (Video)

Μέσα στις χώρες που θα ξεκινήσει σύντομα τους εμβολιασμούς βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία θα λάβει αρκετές δόσεις του εμβολίου στις αρχές Ιανουαρίου. Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Λαζανάς, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, μίλησαν στην ΕΡΤ1 για τον εμβολιασμό που θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό.

Στις αρχές του νέου έτους θα έχουμε τις πρώτες δόσεις εμβολίου για την Covid-19 στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ· επίσης, εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού.

«Υπάρχει ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο για τον εμβολιασμό στο οποίο είναι υπεύθυνος ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Εκείνος φροντίζει τα εμβόλια και τα προωθεί. Υπάρχει πρόβλεψη για τον εξοπλισμό των εμβολιαστικών κέντρων» σημείωσε η κα Θεοδωρίδου.

Πότε και πώς θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα (Video)
Ο εμβολιασμός των πολιτών, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα γίνεται με τρεις τρόπους, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ενημέρωσης από τον υπουργό Υγείας.

Οι τρεις τρόποι είναι:

  • μέσω SMS
  • μέσω διαδικτύου
  • μέσω τηλεφώνου

Στη συνέχεια της διαδικασίας θα γίνεται έλεγχος από το κράτος σε δύο στάδια.

Στο πρώτο θα ελέγχονται οι δικαιούχοι μέσω ΑΜΚΑ και στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος στην καταχώρηση των στοιχείων των δικαιούχων.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα κληθούν τα άτομα για εμβολιασμό είναι μέσω τηλεφωνικού κέντρου και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Τα παιδιά, τα εγγόνια των ηλικιωμένων θα πρέπει να φροντίσουν να εγγραφούν τα ηλικιωμένα άτομα του περιβάλλοντος τους και να τα βοηθήσουν να φτάσουν στο εμβολιαστικό κέντρο που έχει καθοριστεί», τονίζει η κα Θεοδωρίδου.

Πότε και πώς θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα (Video)
Στην Ελλάδα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εμφανίζονται προβληματισμένοι για το νέο εμβόλιο.

«Πρέπει να εξηγήσουμε με ειλικρίνεια ακριβώς στον κόσμο τι είναι το εμβόλιο. Είναι λογικό να υπάρχει ο φόβος για κάτι καινούριο. Χωρίς το εμβόλιο δεν θα μπορέσει να αλλάξει η ζωή μας και να δώσει λύση στα προβλήματα μας. Είναι η λύση του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Λαζανάς.

Σε ό,τι αφορά το «υγειονομικό διαβατήριο», η κα Θεοδωρίδου τόνισε: «Ο εμβολιασμένος θα έχει ένα δελτίο εμβολιασμού στο οποίο θα αναγράφεται η ημερομηνία της δεύτερης δόσης, χωρίς υπογραφή. Δεν είναι διαβατήριο με υποχρεωτικότητα, για ταξίδια ή άλλους τομείς, είναι στοιχεία τα οποία θα καταγράφονται στο μητρώο ότι το άτομο αυτό εμβολιάστηκε».

«Θα θέλαμε ο καθένας να σχηματίσει την εντύπωση ότι είναι υποχρεωτικό και να το κάνει αλλά όχι ότι κάποιος θα του το επιβάλλει», προσθέτει.

Πότε και πώς θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα (Video)Στο ερώτημα του πότε θα απαλλαχτούμε από τις μάσκες ο κ. Λαζανάς αναφέρει: «Δεν θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες αν δεν έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η επιθυμία είναι να υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη στο 70% του κόσμου».

«Αν θέλουμε αυτή η πανδημία να σταματήσει πρέπει να υπάρχει μια κοινή πολιτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πριν εισέλθουν στη χώρα», καταλήγει.

«Την μάσκα θα τη φοράμε και έπειτα από τη δόση του δεύτερου εμβολίου. Θα περιμένουμε τα επιστημονικά δεδομένα για να περάσουμε στη φάση της βαθμιαίας απόσυρσης των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα», αναφέρει η κα Θεοδωρίδου.

«Θα είναι καταστροφικό αν πούμε ότι μόλις έρθει το εμβόλιο θα λυθεί το πρόβλημα. Θα πάρει μήνες για να απαλλαγούμε από αυτή την πειθαρχία που έχουμε υποβληθεί», καταλήγει η κα Θεοδωρίδου.

Πότε και πώς θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα (Video)
Προτού ένα εμβόλιο εγκριθεί στην ΕΕ, πρέπει να υποβληθεί σε αυστηρές δοκιμές από τον παρασκευαστή του και στη συνέχεια σε επιστημονική αξιολόγηση από τις ρυθμιστικές αρχές. Στις αρχές αυτές συμπεριλαμβάνονται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και άλλες ρυθμιστικές αρχές οι οποίες εδρεύουν στις χώρες της ΕΕ.

Στις δοκιμές περιλαμβάνεται έλεγχος της ποιότητας του εμβολίου:

  • της καθαρότητάς του
  • των συστατικών του, συμπεριλαμβανομένων των αδρανών συστατικών ή των «εκδόχων» του και
  • του τρόπου παρασκευής του

«Το εμβόλιο όταν έρθει στην Ελλάδα θα περάσει απο αυστηρό έλεγχο αξιολόγησης της ανοσογονικότητας και αποτελεσματικότητας απο οργανισμούς όπως είναι η ΕΜΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι φορείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι είναι ο ΕΟΦ. Το εμβόλιο έχει τα εχέγγυα για να εφαρμοστεί, με βάση τα κριτήρια», υπογραμμίζει η κα. Θεοδωρίδου.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ο κ. Λαζανάς τονίζει: «Τα δύο εμβόλια που θα έρθουν στην Ελλάδα φαίνεται πως έχουν καλή αντιγονικότητα αντίθετα με το εμβόλιο της γρίπης, που κάνει αντισώματα σε έως και 60% των ατόμων που θα εμβολιαστούν, δηλαδή αυτό το εμβόλιο έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με άλλα εμβόλια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος